Roemer: ‘Oekraïne en Nederland hebben er niets aan’
Metro legt Emile Roemer (SP) enkele vragen voor over het referendum omtrent het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne.
Waarom moet de Europese Unie dit verdrag met Oekraïne afsluiten?
Dat moeten ze helemaal niet afsluiten! Dit verdrag zal Oekraïne verder in tweeën splitsen en leiden tot instabiliteit in de regio. Oekraïne heeft er niets aan, EU heeft er niets aan en Nederland ook niet. Er is geen associatieverdrag voor nodig om ervoor te zorgen dat Oekraïne een stabiel land wordt.
Wat zijn de gevolgen van het verdrag voor Oekraïne?
Dat het land verder in tweeën gesplitst en instabieler wordt. Daarnaast zal het associatieverdrag een beloning blijken te zijn voor de oligarchen die met een man of 50 de politiek en een groot deel van de economie in handen hebben. Oekraïne is corrupt en ook om corruptie tegen te gaan, is dit verdrag niet nodig.
En voor Nederland?
Niet heel veel. De economie van Oekraïne is niet veel groter dan de economie van Noord-Holland. Alleen multinationals staan te springen om een markt van 45 miljoen mensen erbij te krijgen. Maar ondernemers die er nu al werken, zeggen dat er niet op te boksen valt tegen de corruptie. Bovendien zal de politieke onrust in Nederland er niet minder om worden. Velen linken dit verdrag ook aan de toekomst van de EU, dus ook dat zal het geen goed doen.
Komen er na dit verdrag meer Oekraïners naar Nederland, bijvoorbeeld om hier te werken?
Ik heb geen flauw idee, dat is speculeren en ik heb geen glazen bol. Maar de armoede is er groot, dus het aantal Oekraïners dat uitreist zal allicht iets toenemen.
Rusland beschouwt het verdrag als een oorlogsverklaring. Dit zet de toch al moeizame (handels)relatie tussen Nederland en Rusland verder op scherp. Zal de groeiende handel met Oekraïne, waar dit verdrag voor bedoeld is, dit compenseren?
Nee, natuurlijk niet. Sowieso heeft niemand er wat aan als de spanning in de regio wordt opgevoerd, dat leidt alleen maar tot meer destabilisatie en dat moet je niet willen met z’n allen. Je zet de spanningen tussen Europa en Rusland onder druk, en dat is nergens voor nodig. We kunnen nu al handel drijven met Oekraïne en dat gebeurt ook.
Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zet een Nederlands ‘nee’ de deur open naar een grote continentale crisis. Heeft hij gelijk?
Totaal niet. Diezelfde bangmakerij hebben we gezien toen het referendum over de Europese grondwet werd gehouden. Flauwekul die je niet serieus kunt nemen.
Tegenstanders vinden dat we geen verdrag moeten ondertekenen zolang er onduidelijkheid is over de radarbeelden van de ramp met de MH17. Kunnen we een handtekening zetten zolang we niet weten wie verantwoordelijk was?
Ik zou die twee onderwerpen niet aan elkaar koppelen. Die onderste steen moeten we boven krijgen, maar het associatieverdrag heeft daar niets mee te maken.
Bent u bang dat dit referendum een afrekening wordt van het hele kabinetsbeleid en niet over Oekraïne zal gaan?
Ik denk dat het zeker wel zal meespelen. En dat het niet alleen een afrekening van het kabinetsbeleid, maar nog veel meer het Europees beleid zal zijn. Daarnaast denk ik dat kiezers ook overtuigd zijn van argumenten om überhaupt ‘nee’ te stemmen.
Hoe belangrijk is de uitslag van dit referendum voor het kabinet?
Ik denk dat als het kabinet de uitslag van dit referendum naast zich neerlegt, het dan een groot probleem met een deel van de samenleving krijgt. Het is een legaal referendum en dan moet je de uitslag respecteren ook. Ik had graag gezien dat het bindend was, maar ook een raadgevend referendum is een duidelijk signaal waarmee de bevolking duidelijk maakt wat ze van deze kwestie vindt. Als het kabinet de uitslag klakkeloos naast zich neerlegt, hoop ik dat die partijen er bij de volgende verkiezingen genadeloos voor worden afgestraft. Je neemt je kiezer dan niet serieus.
Wat gaat u zelf stemmen en probeert u nog om familie en vrienden te overtuigen hetzelfde te doen?
Ik ga zelf ‘nee’ stemmen en mijn omgeving heb ik allang overtuigd. Althans, daar ga ik van uit, ik mag niet mee het stemhokje in om het te controleren.