Nederland is geen Christelijk land meer
Hoewel we nog altijd Kerstmis vieren en genieten van vrije dagen met bijvoorbeeld Pasen en Hemelvaart, spelen het geloof en God een steeds minder belangrijke rol in de Nederlandse samenleving. Dat blijkt uit het onderzoek God in Nederland van de KRO.
Volgens het onderzoek is Nederland geen Christelijk land meer. Een overgrote meerderheid (82 procent) komt nooit of nauwelijks in een kerk. En noemde in 2006 nog 14 procent zichzelf atheïst, inmiddels is dat een kwart. Met de stijging van het aantal agnosten (van 26 naar 34 procent) zijn niet-gelovigen voor het eerst in de 50-jarige geschiedenis van het onderzoek in de meerderheid met 58 procent. Daarnaast is een kwart christelijk, 5 procent moslim en hangt 2 procent een niet-christelijke godsdienst aan. Het aantal mensen dat überhaupt gelooft in een hogere macht is ten opzichte van 2006 gedaald van 36 naar 28 procent.
Politiek en geloof
Een ruime meerderheid vindt bovendien dat religie geen rol meer zou moeten spelen in de politiek. Ook tegen onderwijs op godsdienstige grondslag wordt negatief aangekeken.
Hemel
Opvallend is dat geloof niet alleen buiten, maar ook binnen de kerk afneemt. Slechts 13 procent van de katholieken gelooft in de hemel en minder dan de helft van hen gelooft dat Jezus de zoon is van God. Binnen de protestantse kerken is minder sprake van zogenoemde secularisatie.
Moraal
Als niemand meer in God zou geloven, zou dat tien jaar geleden volgens 40 procent de moraal bedreigen. Nu denkt nog maar 25 procent er zo over.