Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 3 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

‘Hondeneigenaar moet verplicht WA-verzekering’

Voor ze het weet, ligt ze op de grond. Plat op haar buik. Twee honden bijten zich vast in haar armen. Ze hoort haar 11-jarige zoontje alarm slaan, gillen. Een ambulance, spoedeisende hulp, dokters, pijn en een trauma volgen.

Esther Coret wilde vorig jaar een hond kopen. „Via via kwam ik bij mensen terecht die een Cane Corso verkochten”, blikt ze terug. „De eigenaar zei dat ik wel even de ren in kon, om kennis te maken met de hond, hem te aaien en wat te spelen.” Maar zodra ze de grote hondenren, waarin zich ook nog een andere hond bevond, instapte, werd ze aangevallen. „Een van de honden sprong op mijn rug. Ik viel en de honden begonnen in mijn armen te bijten. Ik dacht dat ik in die ren dood zou gaan. Toen raakte ik buiten westen.”

Esther Coret

Claim

Acht maanden later is Coret nog onder behandeling van een psycholoog, heeft ze heel wat medische kosten moeten maken en heeft ze een periode door haar verwondingen niet kunnen werken.

Maar de schade verhalen op de eigenaar van de honden, dat is zo makkelijk nog niet. Zeker als blijkt dat de hondenbezitter niet verzekerd is, wordt het vaak een lastige en dure strijd, zo ondervinden letselschadejuristen van het Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht (JBL&G) meermaals per week.

Zij willen daarom dat de overheid ingrijpt en een aansprakelijkheidsverzekering voor iedere hondenbezitter verplicht stelt. „Een WA-verzekering kost maar een paar euro per maand”, zegt directeur Stefanie du Maine van JBL&G. „Bij vrijwel alle verzekeraars is dan het hele gezin plus hond verzekerd voor schade die bij een ander wordt aangericht.”

Niet verzekerd

Bijna dagelijks krijgt het bureau te maken met iemand die verwond is door toedoen van een hond van een ander. „Dat hoeft niet per se een hondenbeet te zijn. Een hond kan ook voor een fiets rennen waardoor iemand valt”, zegt Du Maine. In ongeveer de helft van deze gevallen is de hondenbezitter volgens Du Maine niet verzekerd. „En dan wordt het heel moeilijk om schade vergoed te krijgen. Het slachtoffer zal dan een advocaat in de hand kunnen nemen, maar hieraan zijn hoge kosten verbonden. En zelfs dan is het maar afwachten of de hondenbezitter over financiële middelen beschikt om de schade te vergoeden. Van een kale kip kun je niet plukken.”

Strijd

Voor Coret duurt de strijd nu al acht maanden. Ze heeft een advocaat in de arm genomen en eist 7500 euro aan smartengeld en schadevergoeding. Maar de eigenaar van de honden, die na de aanval zijn afgemaakt, weigert dit te betalen. „Mijn eigen risico van mijn zorgverzekering dit jaar en vorig jaar is opgegaan aan medische kosten, spullen als verband kreeg ik niet vergoed en mijn psycholoog wordt maar deels vergoed”, somt Coret de kosten op. „Daarnaast heb ik last van allerlei angsten. En ik zal nooit in een hemdje naar buiten stappen door de vreselijke littekens.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.