Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 22 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Wijntje drinken in schoenenzaak is belachelijk’

Gewone winkels krijgen steeds meer vrijheid om alcohol te schenken, om zodoende de traditionele winkeliers het hoofd boven water te kunnen laten houden.

Maar het beleid om van de fysieke winkels veredelde cafés te maken, stuit horeca-ondernemers tegen de borst. „Supermarkten moeten afgescheiden vakken hebben waar alcohol te verkrijgen is, maar je zou dan wel zomaar een bacootje kunnen bestellen als je je schoenen laat maken”, zegt Ton Poppes, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Amsterdam in een interview met Horeca Misset.

Alles is horeca

De bedoeling is dat gewone winkels de helft van hun winkel als horecagedeelte mogen inrichten. „En dat gedeelte mag dan ook nog eens aan de voorkant van een zaak zijn, zodat van buitenaf alles een horecazaak lijkt”, zegt Poppes.

De ondernemer, zelf eigenaar van enkele bekende zaken in Amsterdam, vindt niet dat alcohol de oplossing mag zijn voor de teloorgang van de retail. „Alcohol hoort in de horeca thuis, in die sector hebben ze ervoor geleerd. Drank is in goede handen van de horeca. Bovendien zou het de drempel om drank te nuttigen verlagen als je tijdens het wachten in een schoenenwinkel een wijntje kunt bestellen.”

Vraagtekens boetebeleid

En dat terwijl toch allerlei maatregelen zijn genomen om drankgebruik te verminderen. Zo is er de leeftijdsgrens van 18 jaar. Poppes vindt dat een goede zaak, maar zet wel zijn vraagtekens bij het boetebeleid dat daarmee gepaard gaat.

„Horeca-ondernemers moeten ontzettend hun best doen om ervoor te zorgen dat ze hun vergunning niet kwijtraken, en ze krijgen torenhoge boetes als ze alcohol schenken aan jongeren die nog geen 18 zijn, maar diezelfde jongeren komen er met een heel lage boete vanaf. Dat zou veel meer gelijk getrokken moeten worden.”

Zuipketen

Van burgemeesters in ons land heeft Poppes ook geen al te hoge pet op. „Die kijken graag de andere kant op als jongeren in zuipketen zichzelf vol laten lopen. Want ze hebben ze liever daar dan op straat. Maar die zuipketen dienen ook hard te worden aangepakt.”

Poppes denkt dat op termijn het er bij de jongeren wel in wordt geslepen dat ze pas drank mogen drinken als ze 18 jaar zijn. „Het is wachten op volgende generaties. Zij vinden het dan normaal dat je op je 16e geen drank kunt bestellen. Evengoed zullen ze de horeca wel ingaan, voor het sociale leven met hun vrienden en vriendinnen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.