Vluchtelingen op Lesbos opgewacht door clowns
Elke dag proberen vluchtelingen met bootjes de Griekse eilanden te bereiken. Sinds kort worden ze daar opgewacht door clowns.
Op het eiland Lesbos dan tenminste. Drie clowns lopen daar op het strand om de volgestouwde bootjes te verwelkomen. De grappenmakers uit Libanon en de Verenigde Staten zijn twee weken op het eiland om op te treden voor vluchtelingen die net aankomen na hun overtocht.
#clownswithoutborders waiting to welcome #refugees in #Lesvos to bring them a little joy #humanity pic.twitter.com/p9X4QCaCxs
— Iliana Magra (@Magraki) February 8, 2016
Ze struinen met tassen vol kostuums, hoelahoeps, gekke hoedjes en jongleerkegels het eiland af. En treden op waar ze kunnen. Op het strand, in de haven en bij de kampen waar vluchtelingen hun registratie afwachten.
Dankbaar werk
Volgens Molly Levine, directeur van de stichting Clowns Without Borders, is het dankbaar werk. „We zijn diep geraakt door de veerkracht van de vluchtelingen, die al zoveel hebben meegemaakt. We zijn vereerd om de pijn en onzekerheid van hun reis een klein beetje te verlichten.”
Clowns Without Borders hoopt een klein beetje vrolijkheid te brengen in het leven van vluchtelingen. Juist in een crisis is het belangrijk dat kinderen, en volwassen net zo goed, kunnen lachen om zo voor heel even hun zorgen te vergeten.
De vrijwillige clowns treden daarom al sinds 1995 over heel de wereld op. Van het door hongersnood getroffen Sudan, tot het Haïti van vlak na de aardbeving. In vluchtelingenkampen in Libanon of weeshuizen in Afrika.
Strandwacht
Het is inmiddels de tweede keer dat de clowns zonder grenzen op Lesbos optreden. Maar echt voorspoedig verloopt de operatie deze keer niet.
Clown Kolleen schrijft dat ze door de politie steeds worden weggestuurd. Tot half februari zijn de clowns daarom maar op het strand gaan staan in de hoop een bootje tegen te komen. Als dat gebeurt, blijken de vluchtelingen de aanwezige clowns best te kunnen waarderen. „Ik lach naar een baby, die meteen teruglacht. Na een hoop gelach en bellenblazen worden de net aangekomen vluchtelingen in een bus naar hun volgende bestemming gebracht.”