Ebru Umar
Ebru Umar Nieuws 1 dec 2015
Leestijd: 13 minuten

Wilders: Nederlandse vlag terug in de Kamer

En weer stijgt de PVV in de peilingen. Volgens Maurice de Hond zou de partij van Geert Wilders 39 zetels halen als er nu verkiezingen gehouden worden. Volgens dezelfde peiling haalt de VVD er 20 en de PvdA slechts 10 zetels. Geen betere timing om naar de zwaarbeveiligde verdieping waar de PVV zetelt in de Tweede Kamer, af te reizen dan nu.

Wilders I

De PVV piekt te vroeg. Bijna anderhalf jaar voor de geplande verkiezingen.
In de politiek kan alles. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er zestien keer vervroegde verkiezingen gehouden. Ik weet niet of het kabinet tot 2017 blijft zitten of valt en in een jaar tijd kunnen we 100 zetels halen maar ook tien.

Welke ministersposten wil Wilders I absoluut zelf?
Naast Algemene Zaken – het torentje – wil ik focussen op onze thema’s immigratie, Justitie, Buitenlandse Zaken en Zorg. Beschaving kun je aflezen aan hoe je met ouderen omgaat, dus dat vind ik een belangrijke ministerspost. Daarnaast zou ik het liefst een ministerie hebben waarin een minister gaat over immigratie en integratie; ik vind het heel raar dat immigratie bij Veiligheid en Justitie zit en integratie bij Sociale Zaken. Ik zou het liever in één zien.

Kan de PVV überhaupt mensen krijgen die een ministerspost kunnen vervullen?
Ik denk het wel. Voordat we besloten we Rutte I te gedogen, hebben we al gekeken of we zouden kunnen regeren, maar vanwege principiële verschillen met betrekking tot de islam is gekozen voor de gedoogconstructie. En uiteraard heb ik een lijstje met mensen, maar ik noem ze niet omdat ze dat niet willen. Ze hebben er last van, worden erop aangekeken als bekend wordt dat ze de PVV steunen.

Helden van de PVV

Is best hypocriet toch?
Heb liever dat ze er wél voor uitkomen, maar dat is schaars. Het heeft gevolgen voor ze. De ‘helden van de PVV’ zijn niet zozeer de Tweede Kamerleden of die leden van het Europees Parlement, maar degenen die een part-time functie bij de provincie en gemeenteraad vervullen. Dat zijn part-timers, hebben een baan, worden soms ontslagen omdat ze voor de PVV in de lokale politiek zitten en kunnen niet meer aan het werk komen. Dat zijn de helden van de PVV.

Nou ja, helden? Het zijn niet altijd de grootste lichten hé?
Voor mij zijn het de grootste lichten. Dóe het maar, als je in het onderwijs werkt en je gaat voor de PVV de gemeenteraad in. Wat je dan over je heen krijgt, is vaak met geen pen te beschrijven. Ze hóeven het niet te doen, voor het geld al helemaal niet. Maar het zijn gedreven mensen, daar heb ik heel veel respect voor.

Soevereiniteit

Wat worden de mijlpalen van Wilders I?
We hebben geen tweepartijenstelsel dus we zullen afspraken moeten maken met andere partijen. Maar Wilders I haalt de Nederlandse soevereiniteit terug. Wij willen weer de baas zijn over ons eigen geld, onze eigen wetten en eigen grenzen. En ja, dat betekent dus dat je uit de EU stapt. Daar hebben we vorig jaar al onderzoek naar laten doen. Mits je toegang houdt tot de interne Europese markt, kost een exit uit de EU het eerste jaar geld, maar maak je het tweede jaar al winst. Capital Economics uit Engeland heeft daar onderzoek naar gedaan en volgens hun rapport NEXIT is dit een reëel scenario. Andere landen zijn ook afhankelijk van doorvoer door Nederland en als wij geen toegang zouden hebben tot interne markt, is dat ook voor andere landen negatief. Maar het zou fijn zijn om à la Zwitserland weer de baas te zijn over eigen beslissingen. Ik wil dat Nederland weer een trots en soeverein land wordt en ik geloof dat je voor een echte democratie een natiestaat nodig hebt met een gezamenlijke cultuur, identiteit en vlag. Mensen moeten weten wie ze zijn; Europa kost ons veel geld, terwijl we nauwelijks iets bepalen.

Nederland is al een staat.
Klopt, maar doel van de Europese elite is om die natiestaat in te leveren voor een supranationale staat. En dan raak je niet alleen je economie kwijt maar ook je identiteit. Als mensen niet weten wat ze zijn, weten ze ook niet wat ze níet zijn. Ik wil dat niet. Als je niet weet wat je niet bent, weet je ook niet waarom dat wat je binnenhaalt niet klopt. Soevereiniteit is niet alleen een economisch begrip, maar ook dat mensen weten wie ze zijn, waar ze voor staan, wat hun identiteit is en vooral wat hun identiteit níet is. Wist je dat we zo ongeveer het enige parlement ter wereld zijn waar in de plenaire zaal de nationale vlag ontbreekt? Lijkt iets kleins, maar een vlag is het symbool van je land. Ik vind het fantastisch dat in Amerika vlaggen in de klas hangen. En de Franse president op 14 juli er staat met een vlag op de achtergrond. Chauvinisme is een woord waar Fransen trots op zijn, maar ons is afgeleerd omdat dat een foute connotatie zou hebben. En politici die dat benadrukken worden als nationalistisch of racistisch neergezet.

Politiek correct

Raakt de Europese terreurdreiging u meer dan anderen?
De terreurdreiging is niet nieuw voor mij, maar ik denk dat nu eindelijk doordringt dat iedere burger – van Parijs tot Amsterdam – de klos kan zijn. Waar westerse grootmachten zich netjes op militaire doelen richten, richten islamitische terroristen zich vooral op onschuldige mensen en burgerdoelen. Ook in die zin zijn het nog geen gelijken. De enorme naïviteit van onze politici raakt me het meest. Het is politiek correct om de andere kant op te kijken en degenen die hiervoor waarschuwen als halve extremisten neer te zetten. Er had een hoop ellende voorkomen kunnen worden als er geluisterd zou zijn naar de mensen die zeiden: het is allemaal wat serieuzer dan je denkt.

Demotiveert dat niet?
Na elke aanslag – Parijs maar ook Fortuyn, Van Gogh, Madrid, 9/11 – spreekt elke partij mooie woorden in de Tweede Kamer. Iedereen is ‘geschokt’ maar er verandert niets. Na iedere aanslag kan ik dezelfde tekst houden die ik eerder hield. Tijdens het fractievoorzittersdebat over terrorisme vorige week heb ik ook overwogen om letterlijk de tekst uit te spreken die ik na Charlie Hebdo sprak. Maar ik vond dat uiteindelijk niet zo netjes.

Frustreert die uitblijvende bijval niet?
Ik krijg steeds meer bijval buiten de Tweede Kamer van burgers op straat. Dat is ook de reden waarom ik over een ‘nepparlement’ spreek. Niet om de kamer te zieken maar wij vertegenwoordigen veel meer mensen in het land dan die 10 procent. In het land weten mensen wél dat niet klopt wat ze wordt voorgehouden, dat de islam wel degelijk een probleem is, dat het niet gaat over een klein groepje kwajongens of ‘knullen’, zoals Pechtold zei. Dat soort understatements is om gek van te worden. Maar het gaat mij om vrijheid en veiligheid in Nederland en elders in het Westen.

Vrijheid

Over vrijheid gesproken, wanneer heb je voor het laatst zelf auto gereden?
Dat is de afgelopen tien jaar maar een paar keer gebeurt, in het buitenland. En dan rijden er twee auto’s voor en achter me. Het gevoel van vrijheid is zeer beperkt. Vrijheid is als je alleen in je auto kan stappen zonder dat er voor en achter ook mensen in hun auto stappen.

Mis je dat gevoel?
Ik mis de kleine dingen. Het legen van mijn eigen brievenbus, dat is een afwijking die ik van mijn overleden vader heb. Hij wilde dat altijd zelf doen, wij kinderen mochten niet aan de post zitten. En nu heb ik een eigen brievenbus en mag ik het niet. In het buitenland wil ik ook altijd naar een supermarkt, ik vind dat leuk. Met je vrouw naar het strand gaan zonder gedoe… De kleine dingen, die mis je. Over de grote dingen denk je op een gegeven moment niet over na. Ik maak mijzelf wijs dat het op een dag weer kan. Ik hoop er op ondanks dat mijn verstand zegt dat het niet snel zal gebeuren. Maar ik denk er niet veel over na, dat is ook een manier om te overleven.

Nou ja je weet wel hoe je vrienden maakt. Minder, minder, minder beloven helpt niet.
In Venlo zeiden we vroeger dat we minder Duitsers wilden. Als je minder al niet meer kunt zeggen. Minder Syriërs en Mexicanen mag wel, maar Marokkanen niet? In Texas kwam een politicus naar me toe die zei dat er tijdens elke sessie in het parlement minstens tien politici ‘less Mexicans’ roepen. Bovendien heb ik ook veel steun van mensen van allochtone afkomst. Dat merk ik als ik over een markt loop, zij zeggen ook allemaal er belang bij te hebben als de grenzen dichtgaan. Ik schud handen van Marokkanen, ze komen naar me toen om steun te betuigen dat het zo niet langer kan en ze weten ook dat het hun integratie niet helpt als er nog tienduizenden bijkomen. Daar staan altijd camera’s bij. Tientallen maar het wordt niet uitgezonden.

Media

Je wordt geframed door de media?
Ja, zeker. Anderhalf jaar geleden hielden wij op de Koekamp in Den Haag bij het Centraal station een demonstratie van verzettour. Alexander Pechtold riep in Kamer dat een aantal mensen de rechterarm opstaken. Dat zal heus, maar voorin stonden allochtonen en jonge gezinnen met kinderen tussen de menigte, de sfeer was juist hartstikke goed. Maar dat zie je niet terug. Hetzelfde toen ik bij Pegida in Dresden sprak: tuig en racisten in beeld, lachende kinderen en ouders niet. Je wordt altijd geframed. Het wordt tijd voor een FOX achtige zender in Nederland.

Ondertussen denken mensen wel: hoe gaan we die minder minder dan bereiken?
Door te stoppen met immigratie uit islamitische landen, het bevorderen van vrijwillige remigratie en tot slot het denaturaliseren van criminelen met dubbele nationaliteit. Ik zie niet in waarom ik het niet zou mogen zeggen. Als ik had gezegd minder Syriërs was er niets aan de hand, maar minder Marokkanen mag niet. Ik snap ik niks van. Tegelijkertijd vraag ik me af waar mijn Minister President op het NOS journaal is als iemand tegen mij zegt ‘je bent een tumor en je moet bestreden worden, je bent op weg om de volgende Hitler te worden’. Waar blijven die voorgedrukte formulieren dan?

Ach Kuzu en Oztürk worden niet serieus genomen.
Het is niet vleiend om voor de rechter te moeten staan en anderen, met ergere uitspraken, naar de kroeg te zien lopen. Het is erg dubbelhartig dat als zij iets over mij zeggen, er geen enkele consternatie is. Stel je voor dat ik zou zeggen: Aboutaleb of Marcouch is het gezwel en ik ben het medicijn? Dat zou ik nooit zeggen, maar het zou wel de opening van het NOS journaal zijn. Pechtold zou een spoeddebat aanvragen, Rutte zou het volk toespreken, en er zouden overal voorgedrukte aangifteformulieren liggen.

Islam

De islam hoort niet thuis in NL. Moet de islam dan weg uit NL?
Ja. Ik zeg niet dat we van de mensen af moeten die de islam aanhangen. Ik maak echt het onderscheid tussen de kwaadaardige ideologie en burgers van dit land. Maar het doel van de islam is overheersen en het implementeren van de sharia.

Nog geen tien procent van de moslims in Nederland heeft überhaupt de koran gelezen en weet dat soort dingen. Laat staan dat ze die sharia willen. Jij maakt ze er van bewust.
Ik weet het niet hoor! Als je naar onderzoeken kijkt, zie je dat grote meerderheden moslims vinden dat de goddelijke wetten, religieuze regels voor hen veel belangrijker zijn dan de seculiere wetten. Dat zijn percentages van ver boven de 50 procent, niet alleen in Arabische landen en ook voordat ik me daarover uitsprak. Het zou te veel eer zijn om een correlatie te zien tussen mijn uitspraken en het bewustzijn daarover. Misschien een aantal, maar 11 procent van de moslims in Nederland is bereid geweld te gebruiken vanuit hun religie. Hoe kan het dat je zo weinig moslims daarover ziet protesteren?

Omdat ze wel wat beters te doen hebben? Ik spreek me ook niet uit tegen terrorisme, het is lógisch dat ik daar tegen ben. En 10 procent is voor geweld zeg je. 90 procent dus niet.
Het zou toch logisch zijn als er ergens in de wereld 10.000den mensen opstaan die zeggen ‘Dit is niet mijn islam’! We hebben 1 miljoen moslims in Nederland, en ik ben ervan overtuigd dat het de zwijgende meerderheid is die toestaat door niet vocaal te zijn dat de minderheid doet wat ze doet. Dat zagen we bij het communisme, het fascisme en in Nazi Duitsland. Misschien is de zwijgende meerderheid nog wel gevaarlijker dan die gewelddadige minderheid.

Asielzoekers

Hoeveel asielzoekers kunnen we nog aan?
Nul.

Wat doen we met de asielzoekers die er al zijn?
De meesten hebben geen verblijfsvergunning, wat mij betreft moeten die weggaan.

Maar ze gaan niet weg, ze bedelen op straat. Wat doen we daaraan?
Als het aan de PVV lag, waren ze nooit binnengekomen. Vraag mij nou niet de oplossing voor de rotzooi die anderen hebben gemaakt.

Wat doet Wilders I met de asielzoekers in de procedures?
Het land uitzetten, allemaal. De mensen die al een verblijfsvergunning hebben, kan ik niet uitzetten. Maar degenen zonder, kunnen allemaal gaan.

#kominverzet zijn woorden, maar zet aan tot geweld. Voel…
Nee, ik wist wat je zou gaan vragen, maar voel me daar totaal niet schuldig over. Ik combineer die woorden altijd met ‘democratisch en geweldloos’ en ben daarom ook als eerste gaan inspreken. Ik zeg tegen mensen dat democratisch verzet in een aantal gemeenten kan helpen. Stevig verzet is prima maar nooit met geweld of bedreigingen, altijd binnen de beperkingen van de rechtsstaat. Als je een moskee bedreigt of in brand steekt, mag je van mij 100 jaar de gevangenis in. Je blijft van iedereen met je handen af. Kom op een democratische manier in verzet, vooral tegen de politieke elite die het allemaal toelaat. Ik veroordeel gewelddadige acties, ongeacht wie het doet, en ja dat betekent ook als het onverhoopt PVV aanhangers zouden zijn.

Niet iedereen in Nederland is hoogopgeleid, sommigen begrijpen het niet als je het zo zegt.
Mensen die debatten kijken, horen mij ongevraagd zeggen ‘kom in verzet, democratisch en geweldloos’. Ik zeg dat wél. Altijd. Er zijn er niet veel meer in Nederland die beter weten dan ik wat geweld en bedreiging iemand aandoet. Het zit in mijn genen en vezels dat geweld iets is wat je nooit moet gebruiken.

Getrouwd met Wilders

Waarom wil je vrouw met jou getrouwd zijn? Wat maakt jou een leuke echtgenoot?
Hele goede vraag. Ik hou heel veel van haar en ik denk dat ik ook wel lief ben, ik ben niet zo’n grote boeman als de mensen soms denken. Maar je hebt gelijk: je zal maar met Geert Wilders getrouwd zijn. Wat daarbij komt kijken is niet even leuk. Mijn vrouw heeft er ook heel veel last van, eerlijk is eerlijk. Ze heeft heel veel van haar vrijheid en privacy moeten opgeven en verdient daar alle respect voor. Ik ben graag bij haar, besteed graag tijd aan haar, vind het leuk om dingen samen te doen – niet onder ideale omstandigheden en niet even makkelijk. We zijn al een hele tijd getrouwd en hebben het nog steeds hartstikke leuk. Raar om over mezelf te zeggen maar blijkbaar doe ik niet alleen gekke dingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.