Els Anker
Els Anker Nieuws 30 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Liever soa-test dan condoom’

Bijna één op de zes jonge volwassenen tussen 25 en 34 jaar doet liever regelmatig een soa-test dan dat zij een condoom gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van Openlab.

Onveilige seks

Eén op tien jongeren zegt zelfs dat zij geen condooms in huis hebben, terwijl dit in werkelijkheid wel zo is.

„Het is misschien geen verrassing dat condooms niet bepaald populair zijn, maar het is wel opmerkelijk dat een groot aantal jongeren onveilige seks verkiest boven het gebruik van een condoom”, aldus Hubert Mooren, directeur van Openlab. „Condooms werken preventief, terwijl soa-testen alleen bestaande soa’s kunnen opsporen.”

Overdragen

Jongvolwassenen zijn bovendien slecht op de hoogte van de manier waarop soa’s worden overgedragen. Zo heeft meer dan één op de tien mannen weleens de methode ‘voor het zingen de kerk uit’ gebruikt om het risico op een soa te verkleinen.

Soa’s zijn besmettelijk en worden vrijwel altijd overgedragen bij onveilig vrijen. Deze infectieziektes worden meestal veroorzaakt door een bacterie of virus. Uit cijfers van So Aids blijkt dat naar schatting 100.000 mensen per jaar in Nederland een soa oplopen.

Je kunt een soa krijgen via bloed, sperma, vaginaal vocht en contact van slijmvliezen. Een soa kun je overigens niet krijgen door uit een kopje van een ander te drinken of te gaan zitten een vieze toiletbril.

Stijgen

Het aantal mensen dat met bepaalde soa’s – zoals chlamydia– rondloopt is de afgelopen jaren gestegen. Dat rapporteert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Toch is een regelmatige soa-test nog geen gewoonte voor de meeste Nederlanders. 84 procent van de jonge volwassenen geeft aan zich niet regelmatig te laten testen op soa’s, ongeacht of er klachten spelen.

Bewijs

Onder de ondervraagde homoseksuelen en biseksuelen wacht de meerderheid (53 procent) op een soa-test voordat ze onveilige seks hebben. Bij heteroseksuelen ligt dit percentage met 31 procent een stuk lager.

Maar voor sommigen is een soa-test alleen niet voldoende: zij willen graag een bewijs zien voordat ze onveilige seks hebben. Eén op de drie vrouwen wil dit graag, ten opzichte van één op de vijf mannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.