IS zwaar onder vuur: geen tijd meer voor propaganda
Begin december lekten documenten waaruit bleek dat Islamitische Staat (IS) vanaf 2014 serieus werk maakt van een echte staat. Maar of die plannen ooit werkelijkheid worden is zeer de vraag. De terreurgroep in Syrië en Irak zit namelijk behoorlijk in de problemen.
Propagandamachine hapert
Dat blijkt niet alleen uit militaire nederlagen, concludeert de Amerikaanse IS-expert Aaron Zelin. Ook de geoliede online propagandamachine van het zelfbenoemde kalifaat hapert.
Zelin, die op zijn website bijhoudt welke foto’s en video’s IS allemaal de wereld instuurt, heeft het sinds ongeveer een maand opeens minder druk. Vanaf januari steeg het aantal foto’s en video’s uit het kalifaat tot deze in de zomer een piek bereikte. Sinds november zit er opeens flink de klad in.
Vooral beelden die niet over oorlog gaan, maar juist moeten laten zien hoe goed het leven in het kalifaat is, zijn schaars geworden.
Recente propagandavideo uit Aleppo. Foto:Videostill
IS-media onthoofd
„Er zijn twee redenen voor deze afname”, schrijft Zelin op zijn blog. „We weten dat belangrijke mediapersonen van IS zijn gedood of ernstig gewond geraakt bij luchtaanvallen. Daarnaast is IS veel terrein verloren in Syrië en Irak.”
Onder vuur
Zowel in Syrië als Irak krijgt IS de afgelopen twee maanden behoorlijke klappen. Gebieden bij de stad Aleppo gingen verloren aan Syrische rebellen. In Irak heeft de terreurgroep zelfs een derde van haar terrein verloren. Vooral in Noord-Irak waar de steden Kirkuk en Baiji werden bevrijd. Koerdische strijders wisten daarnaast de strategisch gelegen stad Sinjar in te nemen.
De bombardementen van de westerse coalitie die sinds november zijn uitgebreid en zich nog meer de olievelden van IS richten, doen ook een duit in het zakje.
Militaire overwinning
Dat IS in de verdrukking zit, blijkt niet alleen uit het afnemen van het aantal foto’s en video’s. Ook de kwaliteit van de beelden die nog wel naar buiten komen, laat te wensen over. De filmpjes van IS waren altijd bijzonder professioneel gemaakt, maar dit is inmiddels vaak niet meer het geval.
Volgens Zelin is niet helemaal duidelijk hoe dit komt. Maar hij denkt dat er in ieder geval iets aan de hand moet zijn dat het maken van video’s moeilijker maakt. „Het kan een teken zijn dat er structurele problemen zijn binnen IS. Het lijkt er ook op dat militaire overwinningen meer doen om IS-propaganda te bestrijden dan tegenpropaganda op internet voeren.”