Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 3 nov 2015
Leestijd: 3 minuten

Wat krijgt een asielzoeker?

Achtduizend asielzoekers meldden zich de afgelopen vier weken in Nederland. Hoe goed zorgen wij voor hen? Wat krijgen ze en wat zijn hun plichten?

Lees ook: Zijn asielzoekers crimineel? Dat valt wel mee

Gratis zorgverzekering

Asielzoekers, mensen die nog in de procedure zitten, hebben recht op dezelfde zorg als een Nederlander met een basisverzekering. Asielzoekers hoeven geen zorgpremie te betalen en ook geldt voor hen geen eigen risico.

Fysiotherapie

Ook geldt voor asielzoekers geen eigen bijdrage wat betreft fysiotherapie. Nederlanders die gebruik maken van fysiotherapie vanwege een chronische aandoening en alleen een basisverzekering hebben, moeten de eerste 20 behandelingen zelf betalen. Asielzoekers krijgen deze behandelingen vanaf het eerste bezoek vergoed.

Tandarts

Bij pijn of bij kauwproblemen is ook een tandartsbezoek voor een asielzoeker gratis. Het afgelopen jaar steeg echter het beroep dat asielzoekers op mondzorg deden harder dan het aantal asielzoekers dat ons land binnenkwam. Daarom werd augustus dit jaar een financiële drempel ingesteld. Tot 250 euro kan een asielzoeker nu gebruik maken van mondzorg. Voor behandelingen die duurder zijn, moet een aparte aanvraag worden ingediend.

Onderdak

Een asielzoeker heeft recht op onderdak in opvangvoorzieningen die een ‘toereikend huisvestingsniveau bieden’. Volgens een groep asielzoekers die in de Nijmeegse tentenopvang Heumelsoord verblijft, is dit ‘niveau’ niet voldoende. Vorige maand kwamen deze asielzoekers daarom in opstand. Zij vinden het onder andere te koud in de tenten.

Lees ook: Protest vluchtelingen tegen slechte omstandigheden

Eetgeld

Een asielzoeker krijgt wekelijks leefgeld. Een deel hiervan is bedoeld voor voedsel. Dit bedrag hangt af van het asielzoekerscentrum. Als de bewoners hun eigen eten verzorgen, krijgt een volwassene 44,66 euro en een kind 34,86 per week. Dit geldt voor een één- of tweepersoonshuishouden. Hoe groter een huishouden, hoe minder asielzoekers per persoon krijgen. In opvangvoorzieningen waar de bewoners de hoofdmaaltijd krijgen, en zij dus alleen zelf voor ontbijt en de tweede maaltijd moeten zorgen, krijgt een asielzoeker 27,72 euro per week en een kind 19,11 euro.

Kleedgeld

Voor kleding en andere persoonlijke uitgaven krijgt een asielzoeker 12,95 euro per week.

WA-verzekering

Richt een asielzoeker per ongeluk schade aan iets aan van een ander of loopt iemand letsel op door een asielzoeker, dan is hij hiervoor verzekerd. Asielzoekers krijgen een WA-verzekering (aansprakelijkheidsverzekering).

Klusjes

Een asielzoeker moet verplicht schoonmaken in en rond de woonruimte. Ook mogen asielzoekers voor het COA werken, zij voeren dan werkzaamheden uit in en rondom de opvangvoorziening. Hiervoor kan de asielzoeker een vergoeding krijgen, maximaal 14 euro per week.

Werken

Buiten de opvang mogen asielzoekers maar heel beperkt werken. Zij hebben daarvoor een vergunning nodig die pas wordt verstrekt als de asielaanvraag al minstens een half jaar in behandeling is. Zij mogen dan maximaal 24 weken per jaar werken. Een deel van hun salaris moeten zij afstaan aan het asielzoekerscentrum.

Privacy

Een asielzoeker moet personeel van de opvanglocatie in zijn woonruimte binnenlaten als dit ‘redelijkerwijs noodzakelijk’ is. Bijvoorbeeld als het vermoeden bestaat dat iemand de huisregels overtreedt.

Educatie

In de opvangvoorzieningen moet de asielzoeker een programma voor educatie en ontwikkeling worden aangeboden.

Sport en vermaak

COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) zorgt ervoor dat minderjarige asielzoekers kunnen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten, zoals spellen en activiteiten in de open lucht. Ook lokale verenigingen dragen hun steentje vrijwillig bij voor vermaak van asielzoekers. „We zien op dit moment veel lokale initiatieven ontstaan”, laat een woordvoerder van VluchtelingenWerk Nederland weten. „Sportclubs, scholen en andere verenigingen organiseren activiteiten voor deze mensen die niet veel meer kunnen doen dan wachten tot hun asielprocedure begint.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.