Veel bestuurders half blind in auto
Veel automobilisten kruipen nog steeds met slechte ogen achter het stuur. Sommigen van hen zouden zelfs helemaal geen auto mogen rijden.
Eén op de tien automobilisten heeft te slechte ogen om veilig aan het verkeer deel te nemen, was de uitkomst van een onderzoek in 2011. Vier jaar later hebben Veilig Verkeer Nederland en Pearle Opticiens eenzelfde onderzoek gehouden, onder meer dan twaalfhonderd automobilisten en wat blijkt? De uitkomst is net als in 2011, één op de tien ziet te weinig om verantwoord achter het stuur te kruipen.
Dat bestuurders na eerdere cijfers niets hebben geleerd, maken Veilig Verkeer Nederland en Pearle maandag bekend. In augustus en september werden de ogen van automobilisten gecontroleerd. 10 procent van hen kon niet goed zien omdat men geen bril of contactlenzen droeg of een bril/contactlenzen met onjuiste sterkte.
De weg niet op
2,4 procent van de bestuurders had zo’n slecht gezichtsvermogen, dat zij volgens de normen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zelfs helemaal geen auto mogen rijden. Vertaal je laatstgenoemd percentage naar het aantal Nederlanders met een rijbewijs, dan zouden 240.000 mensen de weg niet op mogen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat automobilisten vooral worden belemmerd door een laagstaande zon en dat zij daarbij in de winter de meeste hinder ervaren; 41 procent van de brildragende bestuurders heeft de bril tijdens het rijden niet altijd op en één op de drie heeft niet standaard een zonnebril bij zich.
Reactie: schrikbarend
„De uitkomst van het onderzoek is schrikbarend”, vindt Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland. „Goed zien in het verkeer is van essentieel belang. Het is de verantwoordelijkheid van iedere automobilist om goed te kunnen zien. Wij vinden het daarom belangrijk dat iedereen die in de auto stapt, zijn of haar ogen regelmatig laat controleren.”