Onder de 18? Jeugd komt zonder problemen binnen
Het mag niet, maar het kost jongeren weinig moeite om op een 18+ feest binnen te komen. En eenmaal binnen is het consumeren van drank en sigaretten een eitje.
Het kan je bijna niet ontgaan zijn: sinds 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 geen alcohol en tabak meer worden verkocht. Jongeren mogen ook geen alcohol bij zich hebben in het openbaar. Waar supermarkten en kleine horecagelegenheden veel moeite doen om de wet te handhaven en hierbij streng worden gecontroleerd – en kunnen rekenen op hoge boetes wanneer de wet niet wordt nageleefd- blijkt diezelfde wet bij grote evenementen niet zoveel zoden aan de dijk te zetten.
‘Binnen word ik nooit om ID gevraagd’
Minderjarigen kopen zonder blikken of blozen een kaartje voor een feest waar een leeftijdsgrens van 18 jaar wordt gehandhaafd en komen daar kinderlijk eenvoudig binnen, zonder of met een vals ID. Maxime, nu 18 jaar, ging op haar zeventiende al naar een tiental grote 18+ evenementen als Valhalla, Awakenings, Loveland en Voltt. Slechts eenmaal werd er om legitimatie gevraagd. „Dat was bij Awakenings in de Gashouder. Ik had toen de ID-kaart van een vriendin van me mee en ben daarmee binnengekomen."
„Heel veel vrienden en vriendinnen van mij werken op dezelfde manier. Ik ken tientallen mensen die naar feesten gaan waar ze eigenlijk niet mogen komen en er is echt nog nooit iemand geweigerd. Eenmaal binnen word ik ook nooit om legitimatie gevraagd als ik drank koop, waarschijnlijk omdat de barmedewerkers er dan dus vanuit gaan dat je 18 jaar bent.”
Organisatie
En daar ligt nou juist het probleem: binnen kunnen jongeren makkelijk aan alcohol en tabak komen, hoewel het bij wet verboden is. Dat geldt niet alleen voor eerdergenoemde evenementen, maar voor zo’n beetje ieder groot evenement dat in Nederland georganiseerd wordt. „Dat is natuurlijk iets waar wij absoluut niet blij mee zijn. De verantwoordelijkheid ligt in dat geval bij de organisatie”, aldus een voorlichter van het Ministerie van Volksgezondheid. „Die moeten er alles aan doen om er voor te zorgen dat de jeugd niet binnenkomt.”
Volgens de organisatie van onder andere het eerdergenoemde Valhalla Festival wordt daar ook alles aan gedaan. Niet alleen aan de deur, maar ook bij de bar waar volgens de organisatie personeel wordt geïnstrueerd om ook daar bij twijfel om ID te vragen. „En wij zijn voor een 100 procent ID-controle bij de deur, zodat het jongeren extra moeilijk wordt gemaakt om binnen te komen. Mochten we concluderen dat dit beleid niet wordt nageleefd, zoals jullie nu melden, dan moeten wij daarover intern overleggen”, aldus de organisatie.
Ontkennen
Ook Monumental, het bedrijf achter Awakenings, doet er volgens hun alles aan om minderjarigen van hun feesten weg te houden. Kaarten waarop een geboortedatum jonger dan 18 jaar wordt ingevuld, worden direct geannuleerd en bij de deur wordt er legitimatie gevraagd aan jongeren die 21 jaar of jonger lijken. Dat er toch mensen rondlopen op hun feesten die minderjarig zijn is volgens de organisator geen veelvoorkomend probleem. „En wij hebben binnen ook mensen staan die kijken of er jongeren rondlopen. Als wij dat ontdekken worden zij alsnog verwijderd”, aldus een medewerker van de organisatie.
Dat het een veelvoorkomend probleem is ontkennen ook verschillende beveiligingsbedrijven die wij spreken. „Maar het kan natuurlijk altijd zo zijn dat mensen een ID van bijvoorbeeld hun broertje lenen. Wij vinden dan ook dat de grootste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders en de jeugd zelf. Tevens vragen wij natuurlijk altijd ID aan jongeren”, zegt een medewerker van een beveiligingsbedrijf.
Veel ontkenning dus, maar de praktijk leert anders, want ook Sarah (17) en haar vrienden bevestigen het probleem. „Ik ga vanaf mijn zestiende geregeld naar grote feesten, maar legitimatie is mij en mijn vrienden nooit gevraagd. Ze willen een zo snel mogelijke doorstroom, dus daar is dan volgens mij geen tijd voor.” En de controles op het feest? „Daar heb ik nooit iets van gemerkt. Binnen kan ik doen wat ik wil.”