Meer slachtoffers gladde vloer Ziggo Dome
Ziggo Dome betaalt 16.000 euro aan een inmiddels 49-jarige bezoekster die na Holland Zingt Hazes in 2013 op de gladde vloer van de Amsterdamse concertzaal onderuitging en daarbij een schouderfractuur opliep. Ook heeft de vrouw een blijvend zwakke rechterarm en moest als gevolg van de val een gezinsvakantie naar Oostenrijk gecanceld worden. Zij is niet de enige die hard in aanraking kwam met de Ziggo-vloer.
Ernstig letsel
Yvonne Hooijenga, eigenaar van Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht in Amsterdam dat de vrouw bijstond, vertelt dat zich woensdagochtend vijf nieuwe mensen hebben gemeld die onderuit zijn gegaan in de Ziggo Dome. „Met ernstig letsel ook: iemand met een kaakfactuur en een ander met een op drie plekken gebroken enkel”, zegt ze. „Als je weet dat je vloer zo glad wordt als er bier overheen gaat, dan moet je preventieve maatregelen nemen. Van onze cliënt begrepen wij dat er EHBO klaarstond om mensen op te vangen die waren gevallen omdat de vloer zo glad was. Dat ben je verkeerd bezig, denk ik.”
‘Onafhankelijk’
„Ziggo Dome keert uit omdat onze jurist heel vasthoudend is geweest”, stelt ze. „Ik denk bovendien dat men zich ervan bewust is dat er een gebaar gemaakt moest worden, want er zijn meer mensen gevallen. Daar komt nog bij dat het ‘onafhankelijk onderzoek’ van Ziggo Dome naar de vloer was uitgevoerd door de fabrikant van diezelfde vloer – dat vonden wij wel héél erg.”
Drake
De 32-jarige Anna Moes heeft zich nog niet bij een letselschadeadvocaat gemeld. Zij liep in maart 2014 een ernstige knieblessure op door een val voorafgaand aan een concert van de Canadese rapper Drake. „Het voorprogramma was nog niet begonnen en een vriendin en ik moesten naar het toilet. Op de terugweg naar de concertzaal gleden we allebei uit in de foyer. Bij haar was uiteindelijk niks aan de hand, maar toen ik op wilde staan, schoot mijn knie uit de kom.”
Anna Moes.
Anna bleef voor het concert, maar verging van de pijn. Na afloop bleek bij de EHBO wat er aan de hand was. Ze moest een week in het gips, waarna een lange revalidatie volgde. „En nog steeds ben ik er niet vanaf. Mijn knie zal altijd een zwak punt blijven. Ik moet hem trainen, anders zijn de spieren rondom te slap en ontwricht hij opnieuw, wat ook enkele keren gebeurd is. En dat is niet het enige, de val bracht ook kosten met zich mee. Fysiotherapie, een brace die ik moest aanschaffen en de sportschoolkosten om hem sterk te houden, terwijl ik het absoluut niet breed heb. Ik baal nog steeds als een stekker.”
Anna heeft er nooit aan gedacht om de Ziggo Dome aansprakelijk te stellen, maar vindt wel degelijk dat er iets niet deugt. „Die vloer in de foyer is spekglad. Helemaal als er drankjes gevallen zijn, wat natuurlijk gebeurt in een concertzaal. Ze zouden er echt iets aan moeten veranderen, want ik ben lang niet de enige die daar gevallen is.”
Maatregelen
„Sinds juni 2013 hebben we maatregelen genomen”, zegt Danny Damman, directeur commerciële zaken van Ziggo Dome. „De vloer is nog stroever gemaakt dan deze al was en we informeren het publiek dat het gevaarlijk kan zijn. Bij bepaalde evenementen, zoals Holland Zingt Hazes, wordt meer bier geconsumeerd dan bij andere en komt er dus ook meer drank op de vloer terecht. Maar we kunnen niet bij iedere bezoeker een schoonmaakteam zetten om in te grijpen als er een biertje of patatje op de vloer valt.”
Andere vloer?
Van meer gevallen dan dat met de vrouw waarmee voor 16.000 euro geschikt is, weet Damman niets. „Wij betreuren het zeer dat die vrouw gevallen is. Elk incident is er een te veel. Of er een andere vloer in moet? We hebben net weer 100.000 mensen over de vloer gehad bij de concerten van Marco Borsato en hebben niets gehoord van mensen die gevallen zijn. Iedereen kan voor de komende evenementen met een gerust hart naar de Ziggo Dome komen.”
De bewering van Juridisch Bureau Letselschade dat een onafhankelijk onderzoek naar de vloer door de fabrikant van diezelfde vloer is uitgevoerd, kan Damman bevestigen noch ontkennen.