Belg: Weg met dat Engels in ons Nederlands
Jan Roukens uit België trekt met zijn Stichting Nederlands ten strijde tegen de verengelsing van onze taal.
,,Kijk naar de evolutie van het befaamde Eurovisiesongfestival. Eens begonnen als een etalage voor de verscheidenheid van Europese liedculturen. Nu is het een hutspot van bijna uitsluitend Engelstalige producten van de internationale muziekmarkt."
Chill en joggingpak
Het is maar een van de vele voorbeelden van Jan Roukens en zijn Stichting Nederlands: onze mooie taal en daarmee onze samenleving verengelst. Dat moet maar eens afgelopen zijn want we worden met Engelse woorden belaagd, vindt de ideële organisatie al zo’n vijftien jaar. Roukens, uit Brussel, trekt sinds zijn pensioen in 2002 ten strijde tegen ‘random’, ‘chill’ en ‘joggingpak’.
Lees ook: De 20 grootste clichés in onze taal.
Niet altijd met succes, want het Nederlands bevat volgens de zuiderbuur ‘zevenduizend overbodige Engelse woorden’. En: ,,Het Nederlands is feitelijk al een dode taal voor veel wetenschappelijke en technische vakgebieden. Wij proberen verkwijning te voorkomen, maar het zijn politici die het Nederlands uiteindelijk moeten redden."
Op en top
Roukens’ stichting brengt dinsdag in Den Haag, tijdens de Week van de Nederlandse Taal, het boekje Op en top Nederlands uit. Deze opvolger van Funshoppen in het Nederlands bevat de genoemde zevenduizend Engelse termen en veertienduizend Hollandse alternatieven. Roukens: ,,Wij zouden alle Kamerleden graag overtuigen van het belang van meer politieke aandacht voor het Nederlands. Ze zijn allemaal uitgenodigd."
In @destandaard : Oma vrijgesproken na fatale bed-sharing. Wat zou dat mens misdaan hebben? #onbegrijpelijk_engels
— Nederlands, natuurlijk (@stichtingNederl) October 5, 2015
,,Veel Engelse termen zijn onnodig", vindt de taalstrijder. ,,Zijn ze functioneel? Prima. Veel Engels in je taal verstoort klank en ritme. Of zoals cabaretier Herman Finkers het zei: Het maakt het Nederlands zielloos."
Weg ermee! (vindt Jan)
Tien veelgebruikte Engelse termen en wat die termen zouden moeten zijn.
e-mail: netpost, e-post
link: koppeling, verband
grip: houvast, greep
impact: invloed
file: bestand, dossier
fancyfair: bazaar
lipstick: lippenstift
legging: maillotbroek
updaten: actualiseren
entertainen: amuseren, vermaken
De Week van het Nederlands (weekvanhetnederlands.org) begint vrijdag en duurt tot en met 17 oktober.