11 woorden die we gaan missen in de Dikke van Dale
Dataslurpers en zelfscankassa’s, twitteren en statusupdate, naamglossy en beyoncévlieg: meer dan 28.000 nieuwe woorden staan er in de nieuwe uitgave van de Dikke van Dale.
Lees ook: De 20 grootste clichés uit de Nederlandse taal
Vanaf dinsdag ligt er na 10 jaar weer een nieuwe versie van de Nederlandse ‘taalbijbel’ in de winkels. In die tijd wisten ook klimaatvluchteling, jezidi en twerken zich voldoende in de kijker te spelen om het woordenboek te halen. Allemaal nieuwe termen die het dikste woordenboek in de Nederlandse taal weer een stukje verder deden uitdijen.
Dé beyoncévlieg
Met 4880 bladzijden is het de dikste versie ooit. „Met nieuwe woorden heb je meer woorden nodig om die te beschrijven”, verklaart hoofdredacteur Ton den Boon. „Het gaat vaak om een fenomeen. Twitteren kun je niet zomaar verklaren als ‘versturen van berichtjes’. Je moet bijvoorbeeld uitleg geven over het medium dat daarvoor gebruikt wordt.”
Grutterskost en zomerzotje
Helaas moeten woorden die niemand nog gebruikt daarvoor wel wijken. Bijna 2400 woorden werden geschrapt. Volgens de woordenboekredactie is het onvermijdelijk dat woorden uiteindelijk uit het woordenboek verdwijnen.
Omdat niemand ze nog gebruikt, of omdat ze hun relevantie hebben verloren. Juist omdat er woorden worden geschrapt, is het woordenboek volgens de redactie een spiegel van zijn tijd. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat afscheid nemen ook een beetje pijn doet.
Daarom 11 woorden die we moeten missen in de nieuwe Dikke van Dale:
1 Achteromkijkertjes
Driekleurig viooltje of anemoon
2 Astmasigaret
Sigaret waarvan de rook een aanval van astma kan doen bedaren
3 Grutterskost
Kost of eten van grutterswaar bereid
4 Oordjedood
Vrek
5 Schavotspijker
Kleine, ondeugende jongen
6 Snuistergeld
Kleingeld, zakgeld
7 Splitruiter
1. Vrouw die schrijlings te paard zit, 2. Manwijf, 3. Vrouw
8 Steevolk
Stadvolk
9 Trantelkooi
Plaats waar gevangen gelucht worden
10 Zielgedichtje
Gedichtje op een bidprentje
11 Zomerzotje
Planten die al vroeg in het voorjaar bloeien, zoals sneeuwklokjes en krokussen