Hobbyfilmers verjagen vogels met hun drones
Hobbyfilmers en -fotografen jagen vogels in onbegaanbare natuurgebieden de stuipen op het lijf met hun op drones bevestigde camera’s. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer maken zich ernstige zorgen over deze ontwikkeling. Steeds vaker worden boswachters geconfronteerd met deze lawaaierige elektronica.
Lees ook: Stop selfies met jonge dieren in de natuur
„Ik kom steeds meer hobbyisten tegen die drones gebruiken. Ze liggen al voor een paar tientjes in de schappen. YouTube staat bol van dit soort natuurfilmpjes”, zegt Thomas van der Es, boswachter in De Biesbosch. Bij een handhavingsactie vorige week heeft hij vijf filmers op de vingers moeten tikken. „We hebben een droneverbod twee jaar geleden opgenomen in onze parkregels, omdat ik dit al zag aankomen. Nu houden we het nog bij waarschuwen, maar op termijn volgen er sancties.”
Broedseizoen
Van der Es merkt dat mensen zich vaak niet bewust zijn van de gevolgen die hun hobby met zich meebrengt. Vooral in het broedseizoen en rustperiodes van trekvogels. „Vooral vogels, maar ook landzoogdieren slaan op de vlucht met alle gevolgen van dien. Je moet er toch niet aan denken dat er een drone boven een nest met broedende vogels vliegt. De Flora en Faunawet verbiedt verontrusting van vogels in rustgebieden. En als een mensen het niet mag, mag een vliegende robot het ook niet.”
Ook Natuurmonumenten vreest een toename van het aantal hobbydrones boven hun gebieden. Maar als een natuurgebied geen nationaal park is, kan er geen eigen verbod ingesteld worden. „We zien steeds vaker filmpjes op social media van gebieden die voor mensen niet toegankelijk zijn”, zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten. „We zijn hier niet gelukkig mee. Wij kijken met het oog op natuurbeheer met interesse naar het gebruik van drones. Maar ook wij zijn terughoudend zolang het nog onduidelijk is in hoeverre er sprake is van verstoringsgevaar. Het mag niet zo zijn dat er straks hordes drones over nesten met broedende vogels vliegen.”
Het maakt ook verschil of er gebruik gemaakt wordt van professionele en hobbydrones. „Die provisorische drones kunnen flinke herrie maken”, meent de woordvoerder. „Mensen realiseren zich vaak niet dat voor dieren dit een flink apparaat is dat zomaar overvliegt.”
Lastig aanpakken
Vooral de natuurgebieden die verboden gebied zijn voor mensen zijn logischerwijs in trek bij de hobbyfilmer. Maar dat is ook niet voor niets. Dit zijn zogeheten natuurontwikkelingsgebieden waar altijd vogels aanwezig zijn. Zoals De Biesbosch. „Het is niet verboden om met een drone buiten de bebouwde kom boven een natuurgebied te vliegen zolang het opstijgt vanaf de openbare weg”, zegt Joke Bijl van Staatsbosbeheer. „Het is vaak lastig om verstoring aan te tonen en dus moeilijk om als terreineigenaar te zeggen dat het niet mag. We hopen daarom dat mensen zich gaan realiseren wat ze de fauna aandoen.”