‘E-sigaret 95 procent minder schadelijk dan sigaret’
De discussie of een e-sigaret minder slecht is dan een gewone sigaret is al enige tijd gaande en krijgt er opnieuw een hoofdstuk bij. Public Health England (PHE) stelt de eerste officiële erkenning te hebben dat elektronisch roken minder schadelijk is dan het roken van tabak. Dat heeft de overheidsinstantie laten weten in een 111 pagina’s tellend rapport.
Volgens de instantie, die spreekt van ‘de secuurste schatting tot nu toe’, zijn e-sigaretten 95 procent minder schadelijk dan tabak. PHE wil dat de e-sigaret een medicijn wordt als alternatief voor andere antirookproducten. De e-sigaret moet vooral als een tussenproduct worden gebruikt door tabaksrokers die willen stoppen met roken.
Uiteenlopende resultaten
Onderzoek naar e-sigaretten heeft tot de meest uiteenlopende resultaten geleid. Zo concludeerden onderzoekers van de universiteit van Portland in januari van dit jaar, dat werd gepubliceerd in het gerenommeerde The New England Journal of Medicine, nog dat e-sigaretten tot vijftien keer schadelijker kunnen zijn dan een gewone sigaret.
Lees ook: Californië ziet e-sigaret als bedreiging volksgezondheid
PHE benadrukt dat elektronische sigaretten niet zonder risico zijn, maar is ervan overtuigd dat e-sigaretten ‘de potentie hebben om een belangrijke bijdrage te leveren aan de ondergang van tabak’. Professor Dame Sally Davies bevestigt dit, maar waarschuwt tegelijk dat ‘er nog altijd een gebrek aan bewijs is wat de langetermijneffecten zijn van e-sigaretten’. Volgens haar moet de e-sigaret alleen worden gebruikt om tabaksrokers daar vanaf te helpen. „Ik zie deze producten graag als erkende medicijnen op de markt verschijnen. Dit zou zekerheid verschaffen over de veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid voor gebruikers die dit product willen gebruiken om te stoppen”, legt ze uit. Er is vooral onduidelijkheid over wat de gevolgen voor de gezondheid zijn van aroma’s die worden ingeademd.
Erkend
In het verslag wordt bezorgdheid uitgesproken over de duur en de kosten van het proces om de e-sigaret een erkend medicijn te maken, een maatregel die door PHE wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de herziene strategie om tabakgebruik terug te dringen. Momenteel zijn e-sigaretten nog niet erkend als medicijn, in tegenstelling tot andere nicotinevervangende producten, zoals kauwgom en zuigtabletten. Er zijn wel proeven waarbij specialisten in het helpen met stoppen met roken starter kits aan mogen bieden aan rokers, maar e-sigaretten mogen niet als recept worden uitgeschreven.
Jane Ellison, minister van volksgezondheid in Engeland, heeft rokers eraan herinnerd dat helemaal stoppen met roken nog altijd de beste optie is. „Hoewel we erkennen dat e-sigaretten volwassenen kunnen helpen om te stoppen met roken, willen we kinderen nog altijd beschermen tegen de gevaren van nicotine”, legt ze uit. „Daarom zijn de producten dan ook niet te koop voor jongeren onder de 18 jaar.”
Publieke opinie
In het Verenigd Koninkrijk overlijden jaarlijks zo’n 100.000 mensen aan de gevolgen van roken. Mensen die achter de e-sigaret staan, maken zich zorgen over het feit dat steeds meer mensen (22 procent ten opzichte van 8 procent twee jaar geleden) denken dat e-sigaretten even schadelijk of zelfs schadelijker zijn dan tabak. Volgens eerdere onderzoeken weerhoudt dat tabaksrokers ervan over te stappen naar de e-sigaret. Mensen die campagne voeren tegen tabak, stellen dat het publiek moet worden bijgebracht dat e-sigaretten, hoewel ze ook nicotine bevatten, niet de schadelijkere stoffen teer en arsenicum bevatten.
De directeur van gezondheid en welzijn van PHE, Kevin Fonton, erkent dat e-sigaretten niet helemaal zonder risico zijn. „Maar vergeleken met roken is er bewijs dat ze maar een fractie van de schade toebrengen die tabak toebrengt.” Hij vervolgt: „Het probleem is dat steeds meer mensen denken dat e-sigaretten minstens even schadelijk zijn als de gewone sigaret. Dat weerhoudt miljoenen rokers ervan over te stappen. Instanties die mensen helpen te stoppen met roken moeten e-sigaretgebruiker steunen in hun poging helemaal met roken te stoppen.”