Stenengooier Schilderswijk: ‘Ik hou van sensatie’
,,Dus ik mag naar huis?” De 19-jarige Muhammet veert op uit zijn stoel waar hij tot dan toe met gebogen schouders en een wiebelend linkerbeen voor de rechter in zat. Een verheugd ‘zo’ met een langgerekte o klinkt door de rechtszaal. De jongen is zojuist door de snelrechter in Den Haag schuldig bevonden aan het gooien van een steen naar een ME-busje tijdens de rellen twee weken geleden in de Schilderswijk. Zijn celstraf: 42 dagen, waarvan 31 voorwaardelijk. Maar ondanks dat Muhammet stellig ontkent iets te hebben gegooid, lijkt de veroordeling hem niet te deren. Hij zat al 11 dagen vast en dat bekent dat hij naar huis mag. Met een grote lach op zijn gezicht en fier rechtop verlaat Muhammet de rechtszaal.
Lees ook: ‘Kennelijk was de piano racistisch’
Snelrecht
Dan volgen nog vier mannen die om beurten plaatsnemen in het verdachtenbankje voor de snelrechter. Drie van hen hebben volgens het OM net als Muhammet een steen gegooid naar een politievoertuig.
Ontkennen
En net als Muhammet deed, ontkennen ook deze mannen. Ja, ze waren wel bij de rellen die ontstonden na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. En ja, er werd ook met stenen gegooid, maar niet door hen, zo beweren ze. ,,Ik hou van sensatie”, verklaart de 23-jarige Marco uit Naaldwijk zijn aanwezigheid bij de rellen in de Haagse wijk. ,,Maar ik was daar alleen als toeschouwer.” Een andere verdachte noemt nieuwsgierigheid de reden waarom hij bij de rellen was en één verdachte zegt dat hij er nu eenmaal moest zijn ‘om te werken als taxichauffeur’. Ze stonden er allemaal naar eigen zeggen bij en ze keken er naar, maar een steen heeft geen van hen aangeraakt.
Lees ook: Vijf agenten verdacht van dood Mitch Henriquez
Veroordeeld
De rechter gelooft de schuldontkenning van de mannen echter niet en vindt voldoende bewezen, mede door verklaringen van agenten, dat zij met een steen hebben gegooid. De mannen mogen net als Muhammet wel naar huis, omdat hun onvoorwaardelijke celstraf van zo’n 10 tot 11 dagen er al opzit. Naast de voorwaardelijke celstraffen van zo’n dertig dagen die nog resten, worden ook taakstraffen tot 80 uur en gebiedsverboden opgelegd.
Bedreiging
Als laatste neemt een vijfde verdachte plaats voor de rechter. Een dakloze 22- jarige man, afkomstig uit Estland die volgens het OM agenten ernstig bedreigde tijdens de rellen door schietbewegingen te maken en een gebaar te maken alsof hij een raket afschoot. Ook deze verdachte ontkent hardnekkig. Hij was per toeval in de straten terecht gekomen waar rellen waren. ,,Echt niet normaal”, zo onderbreekt hij in gebrekkig Nederlands de rechter en officier van justitie meerdere keren. Maar ook zijn ontkenning mag niet baten. Hij wordt veroordeeld voor het bedreigen van agenten, maar mag, omdat hij al zeven dagen heeft vastgezeten, van de rechter wel naar huis met een voorwaardelijke celstraf en een gebiedsverbod.