‘Zet een rem op de blinde run voor een hypotheek’
Veel mensen sluiten momenteel nog even snel een hypotheek af, voordat de spelregels omtrent het hypotheekbedrag dat geleend kan worden op 1 juli veranderen. „Niet zomaar doen”, adviseert de brancheorganisatie voor onafhankelijk financieel adviseurs en intermediairs Adfiz. „Het is nooit goed om overhaast dit soort financiële beslissingen te nemen. Het is een besluit waar je misschien wel 30 jaar aan vast zit”, waarschuwt Adfiz-directeur Enno Wiertsema.
Strenger
Per 1 juli worden de eisen voor een hypotheek strenger. Ten eerste gaat er gekeken worden naar de rente. Is die lager dan 3,5 procent, dan kun je minder geld lenen. De reden hiervoor is dat men wil dat ook bij een hogere rentestand de hypotheek nog betaald kan worden. Het is dus een soort bescherming van huizenkopers, maar wel eentje die kan betekenen dat je het huis van je dromen niet kan betalen, omdat je er simpelweg het geld niet voor kunt lenen.
Grens
Ook gaat de grens voor de Nationale Hypotheekgarantiegrens (NHG) omlaag. De totale financieringslast mag dan niet hoger zijn dan 245.000 euro. Om nog in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG, wat allerlei voordelen met zich meebrengt, mag de koopsom van het huis niet meer dan 231.132 euro bedragen. Dit omdat er ook nog meerdere kosten komen kijken bij de aankoop van een woning en je daarmee dan rond de 245.000 euro zit.
Succesfactor
Ingewikkeld allemaal. „Adviseurs kunnen jou een spiegel voorhouden”, stelt Wiertsema. „Zo iemand stelt de juiste vragen om te ontdekken wat je echt wilt of nodig hebt. Ook als je al een ervaren huizenkoper bent. De belangrijkste succesfactor is inzicht. Weten wat mogelijk is en wat je zelf wilt.”
Lees ook: Huiseigenaar snapt hypotheek vaak ook niet
Maar ook in de wereld van de adviseurs is het goed zoeken naar de juiste. „Deskundigen die zeggen algemene adviezen te kunnen geven, slaan de plank mis,” zegt Wiertsema. „Een hypotheek hangt aan elkaar van persoonlijke wensen. Daarom is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in je adviseur en in zijn of haar deskundigheid.” Overhaast een adviseur kiezen, is dus ook niet aan te raden. Wiertsema geeft zes tips voor het eerste gesprek met een adviseur om te zien of hij of zij bij jou past.
Zes tips
1 Verkoop of advies
Bepaal eerst of je een hypotheek wilt afsluiten via de bank of verzekeraar of via een onafhankelijk adviseur. Kies je ervoor al je financiële zaken onder te brengen bij de bank? Of laat je een onafhankelijk adviseur jou producten van verschillende aanbieders voorschotelen en je helpen bij je keuze?
2 (On)afhankelijkheid
Je wilt de beste financiële oplossing die aansluit op jouw wensen tegen zo laag mogelijke kosten. Zit de adviseur op dezelfde lijn? Stel de juiste vragen om zijn (on)afhankelijkheid te ontdekken. Bijvoorbeeld: Heeft u een relatie met een bank of verzekeraar? Hoeveel verschillende aanbieders vergelijkt u?
3 Locatie en tijdstip
Wil je thuis of op een kantoor geholpen worden? Overdag of in de avonduren of het weekend. Check wat de mogelijkheden zijn.
4 Werkwijze
Hoe wil je geholpen worden? Wil je veel zelf doen, of vind je het fijn om wat meer uit te besteden? Vraag wat allemaal in het takenpakket van de adviseur valt.
5 Manieren van informeren
Wil je keuzes en overwegingen van begin tot eind meekrijgen? Of wil alleen de dingen horen die je nodig hebt bij het maken van een keuze? Ga na hoe je geholpen wordt en bedenk of je dat zelf ook wilt.
6 Is er een klik
Het allerbelangrijkste volgens Wiertsema. Is er een klik met de adviseur. Deze duikt straks in jouw financiële situatie. Zoek een persoon waarmee je het aandurft. Iemand die je vertrouwt en wiens deskundigheid je vertrouwt.