Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 21 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Allochtone studenten gediscrimineerd bij stage’

Allochtone studenten worden gediscrimineerd tijdens hun stage. Dat stelt Laurens Simonse, directeur van stagebemiddelingsorganisatie StudentenBureau. Hij reageert daarmee op cijfers uit de Nationale Stagemonitor, die vandaag worden gepresenteerd.

Uit het jaarlijks terugkerende onderzoek blijkt dat allochtone studenten gemiddeld minder stagevergoeding krijgen en meer sollicitatiebrieven moeten versturen voordat ze worden aangenomen. Ook krijgen ze vaker een lager eindcijfer.

Spijtig

„Het is spijtig om te merken dat de naam die je draagt en hoe je eruit ziet zelfs in 2015 nog van invloed is”, zegt Simonse. „Etniciteit zou geen rol mogen spelen in het leerproces. Helaas komen we nog te veel bedrijven tegen die mensen van allochtone afkomst geen kans willen geven of met twee maten meten.”

Onder allochtonen verstaat het bedrijf mensen waarvan ten minste één ouder in het buitenland is geboren.

Schrijven, schrijven, schrijven

Een krappe meerderheid van de allochtone studenten (52 procent) moet meer dan zes sollicitatiebrieven versturen voordat een stageplek een feit is. Dat percentage ligt fors hoger dan bij andere studenten (38 procent).

Stagebedrijven geven autochtone studenten gemiddeld een 7,8. Allochtone studenten scoren net iets lager: 7,5.

Stagevergoeding

Stagiairs verdienen gemiddeld 275 euro per maand. Allochtone studenten krijgen gemiddeld 14 euro minder.

Eén op de vijf studenten krijgt geen vergoeding.

Moeite

Van alle studenten heeft ongeveer de helft (45 procent) moeite met het vinden van een stageplek. Vooral de groep in de richting commercie en bedrijfskunde heeft het lastig.

ICT’ers vinden het makkelijkst een stageplek.

Onvoldoende

Drie op de tien studenten geven de begeleiding bij de zoektocht vanuit school een onvoldoende. Zij missen vooral duidelijkheid over de eisen van een stageopdracht en hulp bij het zoeken en solliciteren naar een stage.

Eén op de vijf krijgt helemaal geen hulp van een stagecoördinator tijdens de zoektocht naar een stage. Over de begeleiding vanuit het stagebedrijf zijn studenten meestal wel redelijk tevreden.

Baan

Ruim vier op de tien studenten krijgen na hun stage een parttime of fulltime baan aangeboden. Iets meer dan de helft neemt deze aan.

Lees ook: Eerste hulp voor studenten met een gat in hun hand

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.