Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 24 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Huisarts: Online gezondheidstest hoort bij deze tijd

Wie thuis wil doktoren of een gezondheidscheck wil doen kan vandaag de dag zijn hart ophalen. Op internet zijn tal van zelftesten te vinden, van online vragenlijsten tot medische thuistesten. Maar over de betrouwbaarheid van deze online gezondheidschecks verschillen de meningen. Critici wijzen op schijnveiligheid, onbetrouwbare testen en een wildgroei van losse checks die slechts één gezondheidsaspect testen. Het NIPED-instituut, gespecialiseerd in e-health komt vandaag samen met artsenorganisaties en gezondheidsfondsen met een eigen onlinetest: de Persoonlijke Gezonheidscheck (PGC).

Wetenschappelijk

Ruim zeven jaar van onderzoeken, tests en ontwikkeling ging aan deze online gezondheidscheck vooraf, zegt Coenraad van Kalken, directeur van NIPED en zelf arts en kankeronderzoeker. ,,Dit is het wetenschappelijke antwoord op het versnipperde aanbod van losse, vaak onbetrouwbare online gezondheidstesten."

De basis van de PGC bestaat, net als veel andere online checks, uit vragen. Maar het verschil zit hem volgens huisarts Karolien van den Brekel, die meewerkte aan de ontwikkeling van de test, in het aantal en het soort vragen. ,,Het is een complete test", stelt Van den Brekel. ,,Online zijn veel gezondheidstesten te vinden, die slechts een ding testen. Je kan bijvoorbeeld meten dat je cholesterol goed is, maar alleen je cholesterolgehalte zegt niet zoveel." Zo variëren de vragen die tijdens de PGC voorbij komen van feitelijke vragen zoals de buikomtrek en het gewicht tot hoe fit iemand zich voelt en wat er op de boterham wordt gegeten. Ook medicijngebruik en eventuele ziektes die in de familie voorkomen, komen aan de orde.

Persoonlijk rapport

Wie alle vragen invult, een klus die zo’n 25 minuten in beslag neemt, krijgt een gezondheidsrapport. Op 18 verschillende gezondheidsgebieden volgt een score en advies. Advies varieert van aanvullende tests of een bezoek aan de huisarts tot zelf actie ondernemen. ,,In veel gevallen kunnen mensen zelf iets doen aan de gezondheidsfactoren die laag scoren ", zegt Van den Brekel. ,,Denk bijvoorbeeld aan meer bewegen of gezonder eten. Veel vragen en resultaten geven inzicht, feedback op de levensstijl."

Huisartsenpraktijk

Ook in de huisartsenpraktijk kan de test bruikbaar zijn, denkt Van den Brekel. ,,Er staat in de meeste gevallen 10 minuten voor een consult. Als mensen de test thuis al hebben gemaakt, kunnen ze mij het rapport geven en kan ik in sommige gevallen veel gerichter verder onderzoeken, doorverwijzen of de resultaten bespreken.”

Lab-onderzoek

De online vragenlijst kan uitgebreid worden met laboratoriumonderzoeken zoals een bloedtest. Deze resultaten zullen dan ook worden toegevoegd aan het online rapport. Van Kalken zegt zich te realiseren dat hiermee zeer privacygevoelige informatie online wordt opgeslagen. ,,Het is van het grootste belang dat partijen als verzekeraars of werkgevers niet bij deze informatie kunnen. Wij hebben daarom het systeem beveiligd met alle middelen die met de huidige technologie mogelijk zijn."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.