Verplicht overstappen op een warmtepomp in 2026: zo zit dat
Eerder deze maand maakte het kabinet officieel bekend dat de (hybride) warmtepomp vanaf 2026 de norm wordt bij het vervangen van de cv-ketel. Een plan dat al eerder aangekondigd is en wat nu na een aantal aanpassingen officieel gepresenteerd is.
Het plan zou een impuls moeten geven aan het verduurzamen van woningen en gebouwen, het gasverbruik verminderen en de technische ontwikkeling van de warmtepomp stimuleren. Wat houdt deze ‘norm’ in en welke mogelijkheden heb je voor je woning?
De hybride warmtepomp als minimumstandaard
Eerder maakte het kabinet al bekend dat de warmtepomp verplicht zou worden vanaf 2026. Een plan waar veel kritiek op gekomen is. Naar aanleiding daarvan zijn de plannen iets aangepast en op 1 mei 2023 officieel gepresenteerd. Het plan houdt in dat de (hybride) warmtepomp de norm wordt voor het verwarmen van woningen, winkels en kantoren. De hybride warmtepomp wordt daarbij de minimumstandaard omdat deze zorgt voor een flinke besparing op het gasverbruik, de energierekening verlaagt en bijdraagt aan het klimaat. Voor veel woningen een logische keuze, maar er zijn ook andere oplossingen zoals een volledige elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet, zoals stadsverwarming.
Uitzonderingen op de regel
Voor veel woningbezitters wordt het dus verplicht om vanaf 2026 over te stappen op een duurzamer alternatief bij het vervangen van de cv-ketel. Maar er zijn een aantal uitzonderingssituaties waarbij het toepassen van deze norm niet goed mogelijk is. Zo geldt voorlopig een uitzondering voor monumenten vanwege complexe trajecten voor vergunningen. Appartementen zijn ook uitgezonderd in verband met een tekort aan ruimte voor het plaatsen van de warmtepomp en vanwege het geluid.
In stappen gasloos verwarmen
Naar aanleiding van dit besluit van het kabinet is het goed om na te denken over je eigen situatie. Hybride warmtepompen worden de minimumstandaard, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Het verschil tussen een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp is dat je met de laatstgenoemde 100 procent op je gasverbruik bespaart. Een hybride warmtepomp verbruikt nog wel gas voor bijvoorbeeld het verwarmen van water en piekbelasting bij het verwarmen. Als je cv-ketel nog goed is, dan kun je ook kiezen om te verduurzamen in stappen. Maar daar heb je wel de juiste warmtepomp voor nodig. Zo kun je een hybride warmtepomp kopen die All-Electric Ready is. Dit betekent dat je na het verwijderen van de cv-ketel en een simpele uitbreiding met een elektrisch element en een boiler alsnog 100 procent gasloos kunt verwarmen. Je wilt je warmtepomp natuurlijk niet nog een keer volledig vervangen, dus je blijft zo profiteren van je eerste investering.
Het is goed om alle mogelijkheden goed te overwegen bij de overstap waar veel woningbezitters vanaf 2026 niet meer onderuit komen.
Kan AI zelf nadenken en discrimineren? Twijfel, twijfel onder Nederlanders