De gevaren van geluidsoverlast
Geluidsoverlast is een steeds groter wordend probleem en iedereen heeft er wel eens mee te maken. Wat je tegen geluidsoverlast kunt doen, lees je in dit artikel.
Geluidsoverlast versus geluidshinder
Eerst is het belangrijk om te weten dat er een verschil zit tussen geluidsoverlast en geluidshinder. Een voorbijrijdende motorfiets valt onder hinder; de één houdt immers van dat geluid en de ander stoort zich er mateloos aan. Ofwel: het is subjectief.
Een nabijgelegen festival welke het aantal wettelijk toegestane decibellen overschrijdt valt onder geluidsoverlast. Dit is meetbaar en er zijn afspraken over gemaakt die nageleefd dienen te worden.
Geluidsoverlast is schadelijk voor je gezondheid
Wanneer je langdurig blootgesteld wordt aan een geluidsniveau van meer dan 80 decibel, is de kans groot dat je uiteindelijk gehoorbeschadiging oploopt. Blootstelling aan geluiden van 120 decibel kan zelfs voor directe gehoorbeschadiging zorgen.
Hoe schadelijk een geluid is, hangt voor een groot deel af van hoe lang je ernaar luistert. Geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag horen zonder direct gevaar te lopen op gehoorbeschadiging. Bij geluiden van 83 decibel zakt dit al naar 4 uur per dag.
Om je wat meer gevoel te geven bij het aantal decibel kun je denken aan een voorbijrazende trein of drukke kroeg. Deze zitten zomaar op 90 decibel.
Wat gebeurt er dan?
Wanneer je langdurig blootgesteld wordt aan veel of harde geluiden, schaadt dit niet alleen je woongenot. Nee, ook de trilhaartjes in je binnenoor gaan kapot en die herstellen zich niet meer. Deze trilhaartjes geven vanaf dat moment een verkeerd signaal door aan je hersenen, waardoor je bijvoorbeeld een piep kunt gaan horen. Wanneer de trilhaartjes kapot blijven gaan, word je uiteindelijk slechthorend of doof.
Heb je wel eens in een drukke omgeving gestaan met hard geluid of harde muziek? Had je daarna een piep in je oren? Dan is je gehoor al deels beschadigd.
Dit zijn een aantal vormen van gehoorschade door geluidsoverlast:
- Het continu horen van een piep of ruis
- Overgevoeligheid voor geluid
- Vervorming van geluid
- Het verschillend waarnemen van geluid rechts en links
Wat kan ik doen tegen geluidsoverlast?
Wanneer je geluidsoverlast ervaart, kun je een geluidsmeting uit laten voeren. Met een geluidsmeting kan worden vastgesteld of er sprake is van overschrijding van wettelijke normen.
Ga je naar een festival? Vergeet dan niet om oordopjes mee te nemen en luister je graag muziek door een koptelefoon? Doe jezelf een plezier en zet hem niet te hard.