Redactie Metro
Redactie Metro Woningmarkt Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Deze groep blijft het langst in dezelfde woning zitten (en die huizen komen dus het minst snel vrij)

We kampen momenteel met woningnood en staan te springen om woningen die vrijkomen. Maar kennelijk hebben nogal wat maatschappelijke en sociale factoren invloed op welke woningen vrijkomen. Sommige groepen verhuizen namelijk makkelijker dan andere.

Het is een zooitje op de woningmarkt. Het aantal huurwoningen in de particuliere sector is schaars en de huurprijzen blijven voor een hoop mensen veel te hoog. Daarnaast zijn de wachtlijsten voor sociale huur lang, kost een koophuis tegenwoordig ook een flinke duit en krijgt écht niet zomaar iedereen een (toereikende) hypotheek.

Deze groep blijft het langst in hun woning zitten

He Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geeft nu inzicht in welke huizen eventueel wel en vooral niet zomaar vrijkomen. Koopwoningen komen bijvoorbeeld minder snel vrij dan huurwoningen, blijkt uit het onderzoek.

Volgens het CBS komen met name woningen met bewoners tussen de 45 en 80 jaar minder vaak vrij dan gemiddeld. Deze leeftijdscategorie is geneigd om langer te blijven zitten. Mogelijk vanwege de stabiliteit die hun woonsituatie biedt.

Bewoners die makkelijker verhuizen

Voor jongere bewoners (tot 35 jaar) werkt dat anders. Hier heeft woningbezit een veel minder remmend effect op de kans dat een woning vrijkomt. Dit zou kunnen duiden op een grotere bereidheid onder jongere mensen om te verhuizen, mits ze niet vastzitten aan een hypotheek.

Maar ook inkomen en welvaart spelen mee. Bij bewoners met de laagste welvaartsposities is de kans groter dat hun woning vrijkomt. Dat kan komen doordat economische druk een verhuizing afdwingt.

Blijven op dezelfde plek

Woningen waarin mensen met de laagste welvaartspositie wonen, met een lagere WOZ-waarde, komen ook vaker vrij. Financiële beperking blijkt dus direct invloed te hebben op verhuisdrang.

Ook blijkt dat mensen die langere tijd op dezelfde plek wonen, minder geneigd zijn om te verhuizen. Onder jongere bewoners (tot 35 jaar) ligt dit omslagpunt al eerder: al bij een woonduur van dertien jaar heeft dit een remmend effect op de vrijkomkans van de woning. Jongere bewoners hebben eerder dan ouderen de neiging om na een jarenlang verblijf nog langer in de woning te blijven wonen. Gemiddeld voor alle woningen slaat die invloed om van stimulerend naar remmend vanaf een woonduur van ongeveer twintig jaar.

AVL-ziekenhuis probeert kankerbehandeling te ontwikkelen zónder farmaceutische industrie: ‘Wereldwijd unicum’

Maatschappelijke problemen wegen zwaarder bij beslissing over kinderwens: ‘We leven van crisis naar crisis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties