Nederlandse jongeren denken nooit eigen huis te kunnen kopen
Een redelijk deprimerend vooruitzicht: 41 procent van de jongeren denkt later nooit een eigen huis te kunnen kopen. Dat meldt Intrum op basis van het European Consumer Payment Report 2019. Hierin wordt jaarlijks gekeken naar het betaalgedrag van consumenten.
Ondanks deze verwachting sparen veel jongeren toch voor een eigen huis. Ook blijkt dat mensen vanaf 38-jarige leeftijd vaker beginnen met sparen voor een comfortabel pensioen.
Grote zorgen
Er zijn in Nederland grote zorgen door de krappe woningmarkt en de druk op pensioenen. Ouders maken zich volgens Intrum vooral zorgen over hun kinderen: kunnen die het zich wel veroorloven om uit huis te gaan? Ze verwachten dat ze hen financieel moeten blijven ondersteunen.
Ook de jongeren maken zich zorgen, zelfs over hun pensioen. Voor 16 procent van de jongeren tussen de 18 en 21 jaar is dit namelijk al een spaardoel. Maar, 38 procent geeft aan dat ze liever nu het geld uitgeven dan dat ze hier alvast voor sparen. Naarmate de leeftijd stijgt, nemen ook de zorgen over het pensioen toe.
Duurder leven
Het leven in Nederland wordt duurder, en veel respondenten van het onderzoek geven ook aan dit te merken. Zo heeft een kwart van de Nederlanders niet genoeg om het einde van de maand te halen, nadat alle rekeningen zijn betaald. De helft noemt ook dat rekeningen harder stijgen dan dat ze financieel bij kunnen houden.
Desondanks blijkt dat rekeningen een stuk vaker worden betaald. Waar in 2018 nog 58 procent van de Nederlanders facturen niet te laat had betaald, steeg dit percentage naar 73 procent in 2019. Reden voor het te laat betalen van rekeningen was niet dat er geen geld voor was, maar dat dit simpelweg werd vergeten. Maar dit jaar wordt het hebben van te weinig geld wél genoemd als reden voor het wegblijven van de betaling. Jongeren blijken rekeningen vaker te laat te betalen dan mensen boven de 45 jaar.