Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Toeslagen 6 mrt 2025
Leestijd: 2 minuten

Honderdduizenden mensen vragen toeslagen niet aan, zoveel geld lopen zij mis

Honderdduizenden Nederlanders hebben recht op een toeslag, maar vragen het niet aan. In 2021 bleef er volgens het Centraal Planbureau meer dan 1 miljard euro aan huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget liggen. 

Het zijn de nieuwste cijfers die het CPB op dit moment heeft. Het aantal mensen dat zorg- en huurtoeslag niet aanvroeg, steeg licht ten opzichte van 2018. Vanaf 2020 kregen meer mensen recht op huurtoeslag, dus dat is daar in ieder geval een mogelijke verklaring voor. Door een wetswijziging waardoor de ‘harde’ inkomensgrens verdween, kwamen naar schatting 115.000 huishoudens in Nederland in aanmerking voor huurtoeslag.

Zoveel mensen vroegen toeslagen niet aan

Huurtoeslag werd door 196.000 mensen niet aangevraagd. Dat kan volgens het CPB om „substantiële bedragen” gaan. „Huishoudens die vier jaar lang geen huurtoeslag aanvragen, missen gemiddeld 150 euro per maand.”

 Er waren 679.000 mensen die geen zorgtoeslag aanvroegen, 99.000 mensen maakten geen gebruik van het kindgebonden budget. „Bij het kindgebonden budget en de zorgtoeslag liggen de niet-aangevraagde bedragen respectievelijk rond de 130 euro per maand en rond de 80 euro per maand.”

Zelfstandigen en net-gepensioneerden laten toeslagen liggen

Het CPB merkte dat vooral zelfstandigen en net-gepensioneerden de toeslagen niet aanvroegen. Ruim 25 procent van de zelfstandigen die recht had op huurtoeslag vroeg die in 2021 niet aan. Ook bij zorgtoeslag (20 procent) en kindgebonden budget (13 procent) is het percentage hoog. Bijna een op de vijf huishoudens met een recent gepensioneerde maakte geen gebruik van huurtoeslag.

Bijstandsgerechtigden maakten juist veel aanspraak op toeslagen. Maar 1 tot 2 procent van die groep vroeg geen zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget aan. Het CPB merkt daarbij op dat het effect groot is als zij een toeslag missen. 

Ook in deze stukken praten we je bij over toeslagen:

  • In sommige gevallen – als je huur en je inkomen niet te hoog is – kun je aanspraak maken op huurtoeslag. Dit is de hoogte van het bedrag, per inkomen.
  • Het kan zijn dat je opeens een lager bedrag aan toeslagen te zien krijgt. Dat heeft een reden, maar je krijgt uiteindelijk precies waar je recht op hebt.
  • Als je je zorgpremie niet volledig zelf kan betalen, kun je een toeslag krijgen. Zoveel krijg je per inkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties