Jongeren lopen 130 euro per maand mis, zo krijg je ’t toch
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F11%2Fmathieu-stern-1fzyz-bmKBw-unsplash-1.jpg)
Als jongere is een extra zakcentje over het algemeen zeer welkom. Toch laat 1 op de 10 jongeren maandelijks 130 euro liggen, tipt de Dienst Toeslagen aan Metro. We vertellen je hoe je dat geld tóch op je rekening gestort krijgt.
Het gaat hierbij namelijk om 130 euro per maand aan toeslagen. Vanaf het moment dat je 18 jaar bent, heb je recht op allerlei verschillende toeslagen. Voor je zorgverzekering, bijvoorbeeld, maar ook als je een huis huurt en een lager inkomen hebt.
130 euro per maand aan toeslagen
Toeslagen vanuit de overheid zijn bedoeld om mensen die (te) weinig verdienen, te helpen de eindjes aan elkaar te knopen. Ook als je nog bij je ouders woont en je bijbaan niet toereikend is voor je zorgverzekering, kun je hulp krijgen. Niet handig dus, dat een deel van de jongeren dit geld laat liggen.
Hoeveel je precies krijgt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Voor zorgtoeslag mag je inkomen als alleenstaande in 2025 bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 39.719 euro per jaar. Je moet dan wel een Nederlandse zorgverzekering hebben. Ook als je ouders de premie voor je zorgverzekering betalen, kun je soms zorgtoeslag krijgen.
De grens voor huurtoeslag hangt af van hoeveel huur je betaalt en hoeveel mensen er in het huis wonen. Een voorwaarde is wel dat je een zelfstandige woning huurt en de huur niet te hoog is (de grens ligt rond de 900 euro per maand aan kale huur).
Toeslagen aanvragen
Als je via de proefberekenaar uitgerekend hebt op welke toeslagen je recht hebt, kun je ze aanvragen. Geen zorgen dat je dan alsnog maanden toeslag misloopt, dat kan ook met terugwerkende kracht. Je kunt elk jaar tot september toeslagen aanvragen voor het jaar ervoor. Je hebt dus nog even om toeslagen over 2024 aan te vragen, als je er in dat jaar recht op had.
Een toeslag aanvragen doe je via Mijn Toeslagen. Per soort toeslag kun je een aanvraag doen. Daar heb je in ieder geval je (geschatte) jaarinkomen voor nodig, maar voor huurtoeslag moet je bijvoorbeeld ook de hoogte van de (kale) huur weten.
Ook in deze stukken praten we je bij over toeslagen:
- In sommige gevallen – als je huur en je inkomen niet te hoog is – kun je aanspraak maken op huurtoeslag. Dit is de hoogte van het bedrag, per inkomen.
- Het kan zijn dat je opeens een lager bedrag aan toeslagen te zien krijgt. Dat heeft een reden, maar je krijgt uiteindelijk precies waar je recht op hebt.
- Als je je zorgpremie niet volledig zelf kan betalen, kun je een toeslag krijgen. Zoveel krijg je per inkomen.