Jana Witteman
Jana Witteman Sparen 2 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo spaar je 10.000 euro in 2024 en hou je het ook echt vol

Hopla, hier heb je een financieel plan voor 2024. Wij helpen je aan de hand van een stappenplan om 10.000 euro in een jaar te sparen.

Alvast een kleine disclaimer: mocht de 10.000 euro met jouw inkomen nu echt te hoog gegrepen zijn, dan hebben we ook nog andere tips om te sparen.

Sparen als Jan Modaal

Om te beginnen met sparen, is het cruciaal om eerst te weten wat er binnenkomt. We gaan in dit artikel uit van een alleenstaande met een modaal inkomen, wat in 2023 neerkomt op een jaarsalaris van 40.000 euro bruto.

Netto ontvang je dan een maandsalaris van ongeveer 2550 euro zonder vakantiegeld. Met vakantiegeld (uitbetaald per maand) kun je uitgaan van een maandsalaris van 2680 euro.

Stap 1: bereken het spaarbedrag

We gaan voor een spaardoel van 10.000 euro in een jaar tijd. Maandelijks moet er dan een bedrag van 833,33 euro worden gespaard. Stel dat je jouw vakantiegeld van 1560 euro netto in één keer uitbetaald krijgt en dat direct naar de spaarrekening stort, dan kun je het maandbedrag verlagen.

Dan blijft er voor de rest van het jaar namelijk nog 8440 euro over om te sparen. Dan moet er maandelijks nog een bedrag van 703 euro apart worden gezet.

Stap 2: maak een overzicht van je modaal inkomen

We gaan er even vanuit dat jij je geld maandelijks gestort krijgt. Dan komt er dus 2680 euro binnen. Daarvan wil je 833,33 euro sparen. Dat betekent dat je 1846,67 euro per maand overhoudt om het leven van te bekostigen.

Stel dat je woonlasten 1000 euro per maand zijn, inclusief gemeentebelastingen, gas, water, licht, internet en tv, dan blijft er nog 846,67 euro over. Trek daar 200 euro aan verzekeringen vanaf en je hebt nog 646,67 euro over.

Heb je geen auto? Dan zou je het hier wellicht mee kunnen redden. Denk aan 250 euro boodschappen per maand, 150 euro aan uitjes, 80 euro kleding en schoenen, 50 euro telefoonabonnement, 30 euro cadeaus, 30 euro sportabonnement en 56 euro voor een onvoorzien potje.

Stap 3: bespaar waar je kunt

Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat het totale kostenplaatje er voor iedereen anders uitziet. Zo zullen de woonlasten voor iedereen verschillend zijn, besteed niet iedereen evenveel geld aan uitjes of wellicht heb jij wel een auto?

Dan is het goed om al die vaste lasten in kaart te brengen. Maak voor jezelf een overzicht en kijk waar je op kunt besparen. Wie weet kunnen de boodschappen bijvoorbeeld een stuk goedkoper, waardoor je kosten bespaart. En wat moet je met al die veel te dure streamingdiensten?

Stap 4: zet een spaarstrategie uit

Bepaal hoe je gaat sparen op basis van jouw modaal inkomen. Misschien werkt het voor jou om je geld te verdelen in allerlei potjes zodra het salaris gestort is. Voor iemand anders kan het juist weer goed werken om al het geld op één hoop te laten staan op de betaalrekening.

Wel adviseren we om een automatisch spaarbedrag in te stellen. Dan hoef je in ieder geval niet iedere maand zelf het gewenste bedrag naar je spaarrekening over te maken.

Wil je echt niet aan het spaargeld komen? Dan zou je een spaarrekening kunnen openen bij een andere bank. Dat maakt de drempel om het geld op te nemen misschien nét weer hoger dan wanneer je constant al je geld bij elkaar in één app ziet staan. Tot slot, 10.000 euro is uiteraard ontzettend veel geld en het is een luxe om dit geld apart te kunnen zetten. Beginnen met minder? Wellicht past onderstaande methode beter bij jou.

Belastingvrij schenken omhoog in 2024: zoveel geld mag je nu krijgen

Deze verschillende geldtypes zijn er, test welk type jij bent

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties