Deze gewoonten hebben mensen die goed zijn in geld sparen
Wat zorgt ervoor dat het de ene persoon maar niet lukt om te sparen, en de ander binnen een jaar tijd duizenden euro’s opzij zet? De gewoontes van mensen die goed sparen op een rij.
Inmiddels schrijf journaliste Tessa Ham zo’n 4 jaar over sparen. „In die tijd heb ik honderden of misschien zelfs duizenden spaartips voorbij zien komen en mensen gesproken over hun manier van sparen”, vertelt ze. „Dit zijn de vijf gewoonten van spaarders die ik het vaakst heb gehoord. Die hebben er uiteindelijk ook voor gezorgd dat het bedrag op mijn eigen spaarrekening enorm is gegroeid.”
Neem je de volgende gewoonten die Tessa heeft opgesteld over, dan gaat het wel lukken om te sparen. Dit is trouwens het spaargeld dat je minimaal nodig hebt met een modaal salaris.
Spaarders betalen zichzelf eerst
Je voelt waarschijnlijk de druk om eerst je rekeningen te betalen en dan pas te kijken hoeveel je naar je spaarrekening over zal maken. Hoewel het erg belangrijk is om je rekeningen te betalen, moet je ook eerlijk tegen jezelf zijn. Want alleen bij geld uitgeven aan rekeningen blijft het vaak niet. Daardoor blijft er niets meer over voor je spaarrekening.
Spaarders hebben de gewoonte om eerst zichzelf te betalen als ze hun salaris gestort hebben gekregen. Zorg dat dit een realistisch bedrag is, zodat je niet weer geld moet overzetten aan het einde van de maand. Laat dit bedrag elke maand hetzelfde zijn, of kies voor een percentage als je inkomen wisselend is.
Automatisch sparen
Vraag aan spaarders wat hun beste spaartip is, en 9 van de 10 keer is dit dat ze een automatische afschrijving naar hun spaarrekening hebben ingesteld. Op deze manier voelt het namelijk als één van je vaste lasten en ben je onbewust aan het sparen zonder er te veel moeite voor te doen.
Spaarders kijken regelmatig naar hun financiën
Als je liever niet met geld bezig bent, is de kans groot dat het sparen niet echt wil lukken. Als je serieus aan de slag wil gaan, zal je je regelmatig met je financiën bezig moeten houden. Let maar eens op: je gaat anders tegen geld kijken als je er niet alleen maar mee bezig bent als het aan het einde van de maand op is en jij je afvraagt hoe je gaat rondkomen.
De eerste stap naar een dikke spaarrekening is dan ook om vaker op je rekening te kijken. Zo heb je ook een beter idee van waar je geld allemaal heen gaat. Een budget-app is ook een goede manier om inzichtelijk te krijgen aan welke categorieën jij eigenlijk veel geld uitgeeft.
Ze houden hun impulsen onder controle
Het klinkt als een open deur, maar één van de beste spaartips is om van sparen een prioriteit te maken. Dat doe je onder andere door je impulsen onder controle te houden. Door bijvoorbeeld emoties is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Van geld word je niet gelukkig, maar we zijn allemaal weleens schuldig geweest aan ‘winkeltherapie’.
Geef maar eerlijk toe: hoe vaak heb jij iets gekocht om het kopen, voor een endorfinekick of om een emotionele leegte te vullen? Let de komende tijd eens op je triggers. Wanneer krijg je zin om iets aan te schaffen dat je op de lange termijn toch niet gaat gebruiken?
In de tussentijd kun je het natuurlijk zo makkelijk mogelijk voor jezelf maken door je uit te schrijven bij de nieuwsbrieven met goede deals, niet rond te struinen in online webwinkels en drie weken na te denken over een aankoop voordat je ‘m echt doet.
Spaarders weten: alle kleine beetjes helpen
Succesvolle spaarders weten dat je niet zomaar ineens een groot bedrag kan sparen, hoe graag ze dat ook zouden willen. Daarom zijn ze blij met elke euro die ze kunnen sparen en laten ze zich niet ontmoedigen als het ‘langzaam’ gaat. Als je al een gewoonte van het sparen maakt, zal je zien dat je jouw spaardoel al voor 80 procent hebt behaald. Maak sparen een vast onderdeel van je leven, en het bedrag op je spaarrekening zal steeds harder gaan groeien.