2,6 miljoen Nederlanders betaalden mogelijk te veel belasting en krijgen compensatie
Geld terugkrijgen van de Belastingdienst is altijd een fijne meevaller, zélfs als dat eigenlijk geld is dat je zelf te veel hebt betaald. Ongeveer 2,6 miljoen mensen kunnen in de komende tijd rekenen op zo’n compensatie en krijgen daarover een brief thuisgestuurd.
Vanaf morgen begint de Belastingdienst met het versturen van de brieven aan mensen met een groot vermogen. Het gaat hierbij om mensen die belasting moesten betalen in box 3 over rendement op vermogen dat zij waarschijnlijk helemaal niet haalden. De compensatie die zij daarvoor krijgen, heet rechtsherstel. De brief die vermogenden vanaf morgen ontvangen, is alleen ter informatie. In de zomer krijgen de mogelijk gedupeerden een formulier dat ze moeten invullen.
Compensatie voor te veel betaalde belasting
Mensen die veel vermogen hebben, verdienen daar vaak ook geld aan. Denk aan een pandjesbaas die geld verdient omdat zijn bezittingen meer waard worden. Dat heet rendement, en daarover werd jarenlang belasting geheven. Maar de hoeveelheid belasting die zij moesten betalen, werd gebaseerd op een vaststaand, fictief rendement. Het probleem: veel spaarders verdienen dat rendement helemaal niet. Dat komt omdat de rente veel lager was dan de rendementen die bijvoorbeeld aandelen opleverde.
Volgens de Hoge Raad is dat systeem – van het fictieve rendement dus – onrechtmatig. Na dat oordeel kwam de Hoge Raad met een belangrijk arrest waarin ook werd uitgesproken dat gedupeerden recht hebben op rechtsherstel, de compensatie dus.
Nu gaat er dus een enorme hersteloperatie beginnen voor de Belastingdienst. Mensen die vanaf morgen een brief ontvangen, krijgen in de komende zomer een uitnodiging om per belastingjaar meer informatie te geven. Daarin kunnen ze aangeven wat het rendement over hun vermogen écht was. Als blijkt dat ze te veel hebben betaald, krijgen ze het verschil terug.
Ook in deze stukken praten we je bij over belasting(regels):
- Als ouder mag je tot een bepaald bedrag schenken aan je kind, zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. Hier leggen we de regels rondom de schenkbelasting uit.
- Mocht een familielid komen te overlijden en jou geld nalaten, moet je er in veel gevallen erfbelasting over betalen. Maar je mag tot bepaalde bedragen belastingvrij erven.
- Een beetje contant geld in huis hebben is vaak handig. Maar tot welk bedrag mag dat belastingvrij, wanneer moet je dat bedrag aangeven bij de Belastingdienst?
- Prijs gewonnen bij bijvoorbeeld de Loterij? Gefeliciteerd! Toch is niet elke prijs wat het lijkt: vanaf dit bedrag betaal je kansspelbelasting.
Terugblik op studentenprotesten tegen Israël: ‘Het ging alleen nog over een vernield tv-scherm’