Wat betekent het nieuwe belastingstelsel voor mij?
Al eerder schreef Metro over het het lage belastingtarief dat van 6 naar 9 procent wordt verhoogd. Dat komt door het nieuwe belastingstelsel wat wordt ingevoerd. We gaan van vier naar twee belastingschijven en dat betekent dat 5,4 miljoen werkenden minder belasting gaan betalen.
Andere inkomstenbelasting
Voor iedereen die in Nederland woont, geldt dat ze belasting betalen over hun inkomen. Dat heet de inkomstenbelasting. De hoogte van je inkomen bepaalt hoe veel belasting je moet betalen. Nu nog is dat verdeeld over vier verschillende schijven. Dat ziet er zo uit:
Bovenstaande vier belastingschijven gaan veranderen. In de toekomst spreken we nog maar over twee belastingschijven. Er is dan sprake van een basistarief en een toptarief. Hoe dat er uitziet? Zo dus:
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte maandag bekend dat de nieuwe belastingschijven ervoor zorgen dat 5,4 miljoen werkenden erop vooruit gaan. Dat zijn de mensen die nu in de tweede, derde en belastingschijf zitten. Als je goed kijkt naar de grafieken hierboven, zie je dat zij in de toekomst minder belasting gaan betalen.
De tweede en derde schijf gaan van 40,80 procent naar 36,93 procent. De vierde schijf gaat van 52,00 naar 49,50 procent. In de tweede en derde schijf zitten 4,8 miljoen werkenden. In de vierde schijf zitten 570 duizend werkenden. Dat zijn dus in totaal 5,4 miljoen mensen.
Wie gaan er op vooruit?
Volgens het CBS is het moeilijk te zeggen of die 5,4 miljoen werkenden er ook echt op vooruit gaan. Het zou sterk afhankelijk zijn van de specifieke situatie van iemand. Maar belastingadviseur Stef Jaap Willard van Koppel Advies vertelt aan Metro dat het nieuwe belastingstelsel wel degelijk voor voordelen zorgt: „Niet alleen gaat het belastingtarief voor inkomstenbelasting omlaag, de arbeidskorting en de heffingskorting gaan ook omhoog.”
Bijna iedereen in Nederland heeft recht op de algemene heffingskorting. Alle werkenden krijgen heffingskorting in de vorm van arbeidskorting. Dit mag je van je inkomsten afhalen, waardoor het kan zijn dat je minder belasting hoeft te betalen, legt Willard uit. Vooral nu de kortingen worden verhoogd, wordt die kans vergroot.
Het enige heikel punt is volgens Willard het nieuwe lage btw-tarief. Dat wordt verhoogd van 6 naar 9 procent. „Maar dat wordt gecompenseerd. De lonen gaan stijgen en het tarief van de inkomstenbelasting gaat dus omlaag. Door deze factoren neemt de koopkracht weer toe”, vertelt hij. „Wanneer het goed gaat met de economie, gaat het ook goed met de burger.”