Veel ontslagen gebeuren buiten het UWV om: dit is het risico voor jou
Als je ontslagen wordt, is een WW-uitkering een vangnet om ervoor te zorgen dat je de huur of hypotheek en boodschappen nog wel kunt betalen. Het UWV zorgt voor die uitkering, maar veel werkgevers kiezen ervoor het ontslag niet via die instantie te laten verlopen. Dat brengt risico’s voor de werknemer met zich mee, ook met betrekking tot het recht op een WW-uitkering.
De harde cijfers: in 2023 verliepen slechts 9000 van de 106.000 ontslagen op initiatief van werkgevers via het UWV. 1000 ontslagen kwamen terecht bij de kantonrechter. Bij het merendeel van de ontslagen koos de werkgever voor een vaststellingsovereenkomst (VSO) als ontslagmethode. Dat lijkt flexibel en snel, maar arbeidsjurist Jan Pieter Smit van MijnOntslagjurist ziet dat er regelmatig fouten worden gemaakt, die voor werknemers nadelig zijn.
Gunstig voor werkgever, maar niet altijd voor een werknemer
Bij een VSO is het proces, in tegenstelling tot een ontslag waar het UWV bij betrokken is, eenvoudiger. Werkgevers vermijden zo juridische procedures en er is geen sprake van uitgebreide dossieropbouw. Zo besparen ze tijd en kosten. Daarnaast kunnen afspraken op maat worden gemaakt, zoals over ontslagvergoedingen en geheimhoudingsclausules.
„Voor werkgevers biedt de VSO veel voordelen”, legt Smit uit. „Maar wat goed is voor de werkgever, is niet altijd even gunstig voor de werknemer. Veel werknemers voelen zich onder druk gezet om te tekenen zonder de details goed te begrijpen.”
Risico’s bij een VSO
In een VSO ontbreken vaak zorgvuldige afspraken, wat voor werknemers nadelig kan zijn. Veelvoorkomende problemen zijn onder andere:
- WW-rechten: een verkeerd geformuleerde overeenkomst kan ertoe leiden dat werknemers hun recht op een WW-uitkering verliezen.
- Concurrentiebedingen: een concurrentiebeding kan de mogelijkheden beperken om snel een nieuwe baan te vinden.
- Transitievergoedingen: het komt voor dat vergoedingen niet volledig zijn berekend, bijvoorbeeld doordat niet alle dienstjaren worden meegeteld.
- Onduidelijke afspraken: afwezigheid van heldere afspraken over referenties of finale kwijting kan later tot conflicten leiden.
„Werknemers lopen hierdoor niet alleen financiële schade op, maar ook kansen op een soepele overgang naar een nieuwe baan”, zegt Smit.