Zelf kiezen op welke feestdag je vrij bent: het aantal afspraken hierover op de werkvloer stijgt
Niet iedereen wil vrij zijn tijdens kerst, maar ruilt die feestdag liever in voor een feestdag uit bijvoorbeeld een andere cultuur. Er zijn meer cao’s waarin afspraken zijn opgenomen over werken tijdens officiële feestdagen, ziet werkgeversorganisatie AWVN. Zij spreken van een „een gestadige trend”.
Werknemers kunnen er soms voor kiezen om tijdens kerst te werken en die vrije dag tijdens bijvoorbeeld Keti Koti of de islamitische viering Eid al-Fitr in te zetten.
Officiële feestdagen in Nederland
Nederland kent een aantal officiële feestdagen. Behalve nieuwjaarsdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn dat christelijke feestdagen. En dat terwijl niet iedereen Kerstmis, Pasen of Pinksteren viert of wil vieren. Bedrijven kunnen afspraken over feestdagen maken met werknemers via cao’s. Heb je binnenkort trouwens een kerstborrel met werk? Veel werknemers storen zich aan het alcoholgebruik van collega’s tijdens zo’n werkevenement, meldde Metro onlangs.
De Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) schat overigens in dat er zeker honderd van zulke regelingen zijn, op een totaal van circa zevenhonderd cao’s. Zo kwamen er afgelopen jaar negentien nieuwe afspraken over werken tijdens de feestdagen bij.
Feestdagen inruilen
De vereniging deelt de cao-tekst van een branche in de groothandel, waarin staat dat voor moslims en hindoes de mogelijkheid bestaat om maximaal twee christelijke feestdagen in te ruilen voor feestdagen van een andere religie. In de cao-tekst van een voedselfabrikant die de vereniging aandraagt, staat dat niet-christelijke werknemers „niet belemmerd worden indien zij vakantiedagen of onbetaald verlof willen opnemen op voor hen van toepassing zijnde feestdagen”.
In de tekst worden de islamitische feesten Eid al-Fitr en Eid al-Adha en de hindoeïstische vieringen Holi en Divali als voorbeeld genoemd.
Regelingen anders vastgelegd
Behalve in cao’s kunnen dergelijke regelingen volgens de AWVN ook worden vastgelegd in arbeidsvoorwaardenregelingen of in losse afspraken binnen bedrijven. Zo zegt een woordvoerder van meubelgigant IKEA tegen persbureau ANP dat werknemers het vooral op die laatste manier regelen.
Zij hebben ook een officiële regeling waarin staat dat mensen christelijke feestdagen kunnen uitwisselen voor niet-christelijke feestdagen, maar volgens de woordvoerder doen werknemers dit meestal binnen teams in goed overleg.
‘Wil niet zeggen dat die behoefte er niet is’
Daardoor wordt van de regeling zelf niet zoveel gebruikgemaakt. „Maar dat wil dus niet zeggen dat de behoefte er niet is.” In het geval van IKEA, zijn de winkels op sommige officiële feestdagen gesloten, zoals eerste kerstdag.
Een werknemer die toch graag wil werken, wordt die week dan alsnog volledig ingeroosterd op de andere dagen. De vrije dag waar hij of zij recht op heeft, kan dan elders in het jaar alsnog worden ingezet. „Bijvoorbeeld tijdens Keti Koti.”
Nettoloon omhoog voor meeste werkenden door extra belastingschijf
Werknemers kampen steeds vaker met psychische problemen: dit kan volgens CNV de oplossing zijn