Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Arbeidsmarkt 12 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Zzp’er worden: wat houdt dat precies in en wat is een gemiddeld uurtarief?

Als je droomt van een bestaan als zzp’er, komt er in het begin veel informatie op je af. Tijd om wat duidelijkheid te scheppen. Wat is een zzp’er precies, kan iedereen het worden en wat is het gemiddelde uurtarief?

Nederland telde volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) in 2023 iets meer dan 1,2 miljoen zzp’ers.

Wat betekent het woord zzp’er precies?

Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Er is geen verschil tussen de begrippen zzp en freelance. 

De termen zzp’er en eenmanszaak worden ook weleens door elkaar gebruikt, maar die zijn dan weer niet helemaal hetzelfde. Als je een eenmanszaak hebt, dan hóeft dit niet in te houden dat je een zzp’er bent (al kan het zeker). Een eenmanszaak is namelijk een officiële rechtsvorm. Als eenmanszaak kun je personeel in dienst hebben, terwijl een zzp’er per definitie geen personeel in dienst heeft. 

Wat is een zzp’er? 

Als zzp’er werk je voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat daarbij sprake is van een dienstverband. Je neemt beslissingen zelf: je kunt je eigen projecten uitkiezen en je eigen uren bepalen. De opdrachtgever betaalt jouw facturen. Je hebt meer vrijheid, afwisseling en vaak een hoger uurtarief.

Daartegenover staat dat je verantwoordelijk bent voor je eigen administratie. Je moet zelf je boekhouding bijhouden en belastingaangifte doen, of iemand inhuren om dit voor je te doen. Ook bouw je als zzp’er geen pensioen, vakantiedagen en ziekteverlof op. Hier moet je dus zelf voor sparen of je voor verzekeren. Bovendien heb je meer onzekerheid dan bij een vaste baan: een zzp’er loopt een hoger risico op armoede.

Kun je zomaar zzp’er worden?

In principe is het in Nederland vrij eenvoudig om zzp’er te worden. Wel moet je een aantal zaken regelen. Zo moet je je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat kost eenmalig 80,10 euro. Daar moet je een rechtsvorm kiezen en een bedrijfsnaam uitzoeken die nog niet bestaat. Veel zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak, omdat dit snel en makkelijk op te richten is.

Het is handig om een ondernemingsplan te maken voordat je begint, maar dit is niet verplicht. Ook moet je een uurtarief bepalen (hierover straks meer). De Kamer van Koophandel geeft na de inschrijving door aan de Belastingdienst dat je zzp’er bent geworden. Binnen twee weken ontvang je je btw-id en omzetbelastingnummer. 

Dat je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, houdt nog niet in dat de Belastingdienst je als ondernemer ziet. Hiervoor kun je de OndernemersCheck doen. Een belangrijke voorwaarde voor de Belastingdienst is dat je meerdere klanten hebt en zelfstandig werkt (en dus niet in verkapt dienstverband). Je moet bovendien minstens 700 uur per jaar in je bedrijf stoppen, ondernemersrisico lopen en winst maken (of uitzicht hebben op winst). 

Wat is het gemiddeld salaris van een zzp’er?

Ben je eenmaal begonnen met freelancen, dan moet je een uurtarief bepalen. Wat je kunt vragen, hangt van verschillende factoren af, zoals je ervaring, leeftijd, je vaardigheden en in welke sector je werkt. 

Data van andere zzp’ers komen van pas om in ieder geval enigszins te kunnen vergelijken. De bank Knab en ikwordzzper.nl verzamelden begin 2024 de uurtarieven van ruim 10.000 ondernemers:

BeroepUurloon (euro)
Beveiliger33 euro
Schoonmaker33 euro
Kok37 euro
Chauffeur38 euro
Hovenier42 euro
Klusser42 euro
Schilder/stukadoor44 euro
Schoonheidsspecialist45 euro
Begeleider in de zorg49 euro
Elektricien50 euro
Rijinstructeur50 euro
Aannemer51 euro
Administrateur54 euro
Virtueel assistent 55 euro
Verpleegkundige55 euro
Masseur56 euro
Journalist65 euro
Docent in het onderwijs65 euro
Grafisch ontwerper68 euro
Interieurontwerper71 euro
Systeembeheerder76 euro
Accountant/boekhouder76 euro
Fotograaf77 euro
Marketeer79 euro
Makelaar84 euro
Huisarts85 euro
Communicatieadviseur86 euro
Recruiter88 euro
Softwaredeveloper91 euro
Coach/trainer94 euro
Business analist98 euro
Psycholoog108 euro
Financieel adviseur115 euro
Jurist135 euro

De herfst lijkt begonnen: zet je schrap voor een koude en frisse week

Dit waren de (Nederlandse) hoogtepunten van de Paralympische Spelen in Parijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties