UWV onderzoekt vele fouten bij arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, mogelijk verkeerd uitgekeerd
Uitkeringsinstantie UWV gaat een verdiepend onderzoek doen naar de vele fouten in het berekenen van de uitkering voor mensen die geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Het AD berichtte na eigen onderzoek dat tienduizenden mensen jarenlang een te hoge of lage WIA-uitkering kregen. Een woordvoerder van het UWV geeft geen aantallen. „Maar het is mogelijk dat het om zo’n aantal gaat”, voegt hij daaraan toe.
„We gaan onderzoeken in welke mate dat gebeurd is”, zegt de woordvoerder over de problemen bij de berekening van de hoogte en de duur van de WIA-uitkeringen. Dat zijn uitkeringen voor mensen die na twee jaar ziekte helemaal niet of slechts gedeeltelijk kunnen werken. Intern is uit een steekproef gebleken dat bij het UWV te vaak fouten waren gemaakt bij het bepalen van de uitkeringen.
Het UWV verwacht in december klaar te zijn met het onderzoek. Dan zal de instantie contact opnemen met de mensen om wie het gaat. Verkeerd berekende uitkeringen worden dan aangepast, maar te veel ontvangen uitkeringen vordert het UWV niet terug.
Pijnlijk
Volgens de woordvoerder is het „pijnlijk” dat het UWV te veel fouten heeft gemaakt op het moment dat mensen „in een impactvolle fase in hun leven zitten”. „We hebben echt wat recht te zetten”, klinkt het.
De kwaliteit van beoordelingen voor arbeidsongeschiktheid en de vaststellingen van de hoogte van uitkeringen is al langer een punt van zorg bij het UWV. Sinds vorig jaar onderzoekt de instantie dit en voert verbeteracties uit. „We zien wel dat het effect heeft, maar er zijn nog steeds te veel problemen”, zegt het UWV.
Wegwerken
Volgens de zegsman ging de aandacht eerder te veel uit naar het wegwerken van achterstanden bij beoordelingen voor en vaststellingen van uitkeringen. Die focus op aantallen ging ten koste van de aandacht voor de kwaliteit van dat werk.
ANP