Onderzoek: steeds meer zieken zorgen voor extra drukte op nu al krappe arbeidsmarkt
Het alsmaar stijgende aantal langdurig zieke werknemers legt extra druk op de arbeidsmarkt. Corona kleurde de verzuimcijfers al donkerrood en met de verwachting dat het aantal arbeidsongeschikte werknemers toeneemt, wordt de druk op die arbeidsmarkt alleen maar groter. Dat komt mede door een oudere beroepsbevolking. Daarvoor waarschuwt Nationale-Nederlanden vandaag.
In het rapport zijn alle ontwikkelingen vanaf 2019 op het gebied van ziekteverzuim meegenomen. Voor de ontwikkeling over arbeidsongeschiktheid zijn de cijfers vanaf 2014 bij elkaar gebracht. Zo zegt Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen bij Nationale-Nederlanden: „Als er niets verandert aan de uitvoering van ons sociale zekerheidsstelsel, verwacht ik een verdere vertraging van de sociaal-medische beoordelingen van UWV. Dit houdt werknemers langer in onzekerheid en stagneert het verdere re-integratieproces en zorgt voor financiële stress bij werkgevers én werknemers.”
Krapte op arbeidsmarkt
De krapte op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van 2022 naar recordhoogte gestegen, zo becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder deze maand. Het Centraal Planbureau voorspelde eerder al dat deze grote krapte voorlopig aan zal houden. Tegelijkertijd stijgt ook het ziekteverzuim en het aantal arbeidsongeschikte werknemers. Zo komt de arbeidsmarkt én de uitvoering van het sociale zekerheidsstelsel nog verder onder druk te staan, volgens Nationale-Nederlanden.
In 2021 kostte ziekteverzuim Nederland in totaal al meer dan 18 miljard euro, zo stelt Nationale-Nederlanden in het trendrapport. Daardoor wordt het nog belangrijker dat werkgevers, werknemers, UWV, verzekeraars en alle specialisten beter gaan samenwerken om werknemers vitaal aan het werk te houden. Bij de totstandkoming van het rapport zijn zowel cijfers van CBS, UWV, TNO, eigen gegevens van de verzekeraar en onderzoeken gebruikt.
Dat beeld is allesbehalve rooskleurig, concludeert Schings. Het recordaantal WIA-aanvragen in 2021 is 78.590. Daarmee steeg het aantal aanvragen met ruim 9 procent in vergelijking met 2020. Het aantal aanvragen bij UWV is nog nooit zo hoog geweest. Met 68.035 door UWV behandelde aanvragen in 2021 stijgt het aantal aanvragen harder dan UWV momenteel aan kan. „UWV voert jaarlijks steeds meer beoordelingen uit. Het is alleen lang niet genoeg, omdat het aantal aanvragen nóg harder stijgt.”
Corona belangrijkste oorzaken groei uitkeringen
Volgens UWV zorgt corona voor een grotere groei aan uitkeringen, stelt Nationale-Nederlanden in het trendrapport. Veel mensen kregen een ernstige vorm van corona naast een bestaande aandoening. Het is volgens hen daarom aannemelijk dat het aandeel mensen met long covid-klachten het aantal WIA-uitkeringen nog verder laat toenemen. Een mogelijke oplossing om de negatieve tendens te keren, is het nog steviger inzetten op de re-integratie van werknemers en voorkomen dat werknemers uitvallen, zegt Nationale-Nederlanden. Uit het trendrapport blijkt dat de gezondheidszorg, met 18 procent van alle werkenden in Nederland, dé sector is met het hoogste verzuim (7,5 procent), ruim 2 procent hoger dan het landelijk gemiddelde.
Van alle werkgevers met werknemers die langer dan een jaar verzuimden, had bijna een kwart (23 procent) corona als verzuimoorzaak. Bij 31 procent van alle ziekmeldingen was de verzuimoorzaak ‘psychisch verzuim door werkdruk of stress’. En werkgevers geven aan dat 87 procent van deze werknemers die langer dan een jaar verzuimden, nog steeds klachten hebben.
Personeelstekort? Oud-ministers komen niet aan de bak: ‘Vicieuze cirkel’