Beter presteren? Dan is timing héél belangrijk
Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: alles draait om timing.
Geef geen presentaties net na de lunch en plan examens en operaties het liefst ‘s ochtends. Op welk tijdstip je iets doet heeft namelijk effect op je kans van slagen, schrijft de Amerikaanse auteur en managementexpert Daniel Pink. Samen met zijn team analyseerde hij meer dan 700 internationale onderzoeken over allerlei vakgebieden. De onderzoekers probeerden vooral te achterhalen of er een verband was tussen het moment waarop iemand iets doet en het eindresultaat. Uit het onderzoek blijkt dat je vermogen om te presteren voor 20 procent afhankelijk van het tijdstip van de dag.
Drie fases
We zouden dus meer aandacht moeten besteden aan de timing van ons werk, schrijft Pink in zijn boek When: The Scientific Secret of Perfect Timing. Je prestatievermogen varieert namelijk behoorlijk gedurende de dag. Iedereen heeft een natuurlijk dagritme dat zijn humeur en concentratievermogen beïnvloedt. We doorlopen drie fases: het piekmoment, het dal en de herstelfase. Voor de meeste mensen geldt dat hun humeur en concentratievermogen het best zijn in de ochtend. In de middag zakken concentratie, energieniveau en humeur naar een dieptepunt. Daarna begint de herstelfase: in de vroege avond stijgt je prestatievermogen weer. Dit ritme geldt voor de meeste mensen, maar niet voor iedereen. Voor avondmensen is zijn de fases precies omgekeerd. Zij beginnen ‘s ochtends met de herstelfase, hebben ‘s middags een dal en ‘s avonds zijn ze op hun best.
Ochtend of avond?
Hoe weet je of je een ochtend- of avondmens bent? Zoek uit wat het middelpunt van je slaapcyclus is op een dag waarop je geen wekker zet en uit jezelf wakker wordt. Time het moment waarop je gaat slapen en het moment dat je wakker wordt en bepaal het midden. Als dit middelpunt 3:30 uur of vroeger is, ben je waarschijnlijk een ochtendmens. Is het 5:30 uur of later, dan lijkt het erop dat je een avondmens bent. En als het middelpunt van je slaap ergens tussen 3:30 en 5:30 uur ligt, dan zit je dus in het midden.
Vroeg op de dag
Voor ochtend- en middenmensen is het begin van de dag het beste moment om werk te doen waarbij ze zich goed moeten concentreren. Denk aan analyses maken, een strategie bepalen, studeren of een rapport schrijven. ‘s Ochtends zijn ze namelijk alerter en kunnen ze zich beter concentreren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat dokters vaker polypen ontdekken in de ochtend en rechters ‘s ochtends strenger zijn. Onderzoek van de Harvard-universiteit laat zien dat studenten aan het begin van de dag gemiddeld betere cijfers halen. Elk uur dat zij later examen doen, dalen de scores.
Meer moeite
Voor bijna iedereen geldt dat productief zijn ‘s middags het meeste moeite kost. En dat heeft niet alleen betrekking op examens. Uit internationale studies blijkt dat je tussen 14:00 en 16:00 uur meer kans hebt op een auto-ongeluk. En als je een afspraak maakt voor een operatie in het ziekenhuis, kun je dat volgens Pink ook beter niet in de middag doen. De meeste medische missers gebeuren namelijk ‘s middags. In de middag kun je dus beter dingen doen waarbij alertheid en concentratie minder belangrijk zijn. Denk aan administratie, mails beantwoorden of schoonmaken. Als het even kan, neem dan geen belangrijke beslissingen ‘s middags. De kans dat je de goede keuze maakt is namelijk groter in de ochtend.
Middagtip
Het is niet altijd mogelijk om je middag vrij te houden van belangrijke taken of toetsen. Heb je iets belangrijks te doen, neem dan in elk geval een 20 tot 30 minuten pauze, adviseert Pink. Rust zorgt namelijk dat je herstelt en sneller op je oude prestatieniveau komt. Houd pauze zonder smartphone of laptop: ga wandelen, doe een dutje of klets met een vriend of collega. Zorg in elk geval dat je even loskomt van je werk, dan laadt je sneller op.
Humeurverbetering
Aan het begin van de avond kom je in de herstelfase. Dan verbetert je humeur, maar je bent nog steeds minder alert dan in de piekfase. De combinatie van een goed humeur en minder concentratievermogen maakt dit een goed moment om creatief te zijn, schrijft Pink. Ben je een ochtend- of middagmens, dan kun je je brainstorm dus het best aan het eind van de dag plannen. Voor avondmensen geldt het omgekeerde: zij kunnen beter creatief zijn in de ochtend en geconcentreerd werken aan het eind van de dag. Je kunt deze inzichten trouwens ook gebruiken om gesprekken met je baas of klanten te plannen. Als iemand in een goede bui is, heb je meer kans dat hij instemt met je voorstel. Wil je bijvoorbeeld salarisverhoging? Vraag het ‘s ochtends vroeg of direct na de pauze.