Nederlanders hebben meer beschikbaar inkomen. hypotheekschuld neemt wel toe
Nederlandse huishoudens hadden in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld meer te besteden, ondanks dat het leven voor veel mensen duurder is geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat vooral door hogere cao-lonen. Tegelijkertijd nam de hypotheekschuld het afgelopen kwartaal ook toe.
Het zogeheten reëel beschikbaar inkomen was in het derde kwartaal 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de stijging van het beschikbaar inkomen, gecorrigeerd voor prijsstijgingen. Het inkomen van zowel werknemers als zelfstandigen lag hoger dan in het derde kwartaal van 2023. De totale beloning van werknemers steeg met 7 procent. Vooral in de gezondheidszorg nam het inkomen van zelfstandigen toe. Het aantal banen van werknemers groeide met 0,5 procent, en de cao-lonen waren 6,9 procent hoger.
De stijging van het totaal aan ontvangen uitkeringen bedroeg 8,3 procent. Dat komt vooral doordat uitkeringen vaak zijn gekoppeld aan het minimumloon, dat ten opzichte van een jaar eerder met bijna 7 procent toenam. Huishoudens betaalden 13,3 procent meer belastingen en sociale premies.
De totale hypotheekschuld van alle Nederlanders steeg met 10,1 miljard euro vergeleken met een kwartaal eerder. De hypotheekschuld loopt sterker op dan vorig jaar doordat de huizenprijzen in het derde kwartaal hoger lagen dan een jaar eerder en er meer woningen werden verkocht. Doordat de economie harder groeide, nam de hypotheekschuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) wel af, van 79,2 procent in het tweede kwartaal naar 79 procent in het derde kwartaal. Dit is het laagste niveau sinds het derde kwartaal van 2001.
ANP