Zoveel Nederlands loon gaat naar het buitenland (en hier gaat het naartoe)
Heb je je loon al gehad? Rond de 24ste is immers een veel voorkomende uitbetaaldag van bedrijven. Maar nu blijkt dat er steeds meer loon vanuit Nederland naar het buitenland stroomt. In de afgelopen tien jaar gaat het om een flinke stijging, van wel 73 procent.
Een deel van de mensen die hun loon met zich meenemen of naar het buitenland sturen, werken in ons land, maar wonen over de grens met Duitsland of België. Maar er is ook een toename van het aantal tijdelijke arbeidsmigranten uit andere lidstaten van de Europese Unie, zoals Roemenië, Bulgarije en Polen.
Nederlands loon naar het buitenland
Het is geen klein bedrag dat naar het buitenland stroomt: in het tweede kwartaal van 2024 ging het om 3,3 miljard euro. Dat is 73 procent meer dan in dezelfde periode van 2014, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De som van alle lonen steeg in dezelfde periode ‘slechts’ 54 procent, dus dat is niet de enige reden voor de stijging.
Vooral de toename van Nederlandse lonen richting Roemenië en Bulgarije valt op. Waar het in het tweede kwartaal van 2014 nog om 19 miljoen euro ging, was dat tien jaar later opgelopen tot 451 miljoen euro. Die stijging valt samen met een wetswijziging waardoor Roemenen en Bulgaren na 1 januari 2014 zonder werkvergunning aan de slag konden in Nederland.
De grootste bedragen gingen naar België, Polen en Duitsland. Werknemers met een Nederlands loon en een Belgische of Duitse woonplaats zijn vaak zogeheten grenspendelaars, die dagelijks voor hun werk naar Nederland reizen. Polen zijn vaker seizoenswerkers.
Meer weten over salaris?
- Wat is nou een doorsnee salaris in Nederland? We zochten het voor je uit, per leeftijd.
- Vaak betalen bedrijven de salarissen elke maand rond dezelfde datum uit. Maar waarom is dat vaak rond de 25ste?
- Over je salaris betaal je belasting, maar dankzij de loonheffingskorting gaat er minder naar de overheid en meer naar jouw bankrekening. Dit is hoe die korting werkt én wat het je oplevert.
- Nu we het toch over belasting hebben: vanaf dit inkomen ga je meer inkomstenbelasting betalen.
Zoveel mensen geven nooit fooi na horecabezoek – hoe hoort het eigenlijk?
Het Dilemma: ‘Kan ik geld van mijn opa en oma aannemen, ondanks het verleden met mijn vader?’