Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Nederlanders hardwerkende mensen? ‘Werken gemiddeld weinig uren’

Wij Nederlanders zijn hardwerkende mensen… toch? Werken wij harder dan andere Europeanen? Nou, Nederlanders werken efficiënt en betaald, maar niet per se veel. Ons aantal werkuren ligt lager dan het Europese gemiddelde.

Hard werken, wat is dat eigenlijk? Betekent dat 40 uur in de week beuken op de werkvloer? Eerder schreef Metro over het feit meer uren werken niet niet loont in Nederland. En de vakbond pleit voor een kortere werkweek in de aankomende cao-onderhandelingen.

EenVandaag vroeg aan een aantal deskundigen of wij Nederlanders wel degelijk van die harde werkers zijn. Zo legt internationaal arbeidsmarktspecialist Michel van Smoorenburg, die werkt voor het UWV, uit dat verschillende factoren meewegen in onze mate van werken. In Nederland hebben een hele hoop mensen betaald werk. „Daar scoren we het hoogst op van Europa, of zelfs wereldwijd.”

Werken Nederlanders hard?

Peter Hein van Mulligen is hoofdeconoom van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS). Hij vertelt dat we qua werkuren niet per se hoog scoren. „Nederlanders werken gemiddeld weinig uren, ongeveer 31 uur per week. Het gemiddelde in de Europese Unie is 37 uur.” 

Het aantal uren is gemiddeld genomen dus lager dan in sommige andere Europese landen, maar jongeren en ouderen werken in Nederland wel langer door. Daarnaast is de productiviteit in Nederland wél hoog. „Per gewerkt uur doen we heel veel, dat heeft er ook mee te maken dat veel werkprocessen efficiënt zijn ingericht”, aldus Mulligen. Dat komt bijvoorbeeld door computers en andere systemen.

Productiviteit gedaald

Nederland stond altijd op de vijfde plek van rijke landen, maar inmiddels zijn we gezakt naar plek tien. De productiviteit in Nederland is de laatste jaren afgenomen. Hoe dat kan? Eén reden daarvoor is, dat zie je overigens in alle geïndustrialiseerde landen, dat de belangrijkste tijdbesparende technologieën al zijn ingevoerd. Het is moeilijk om nóg efficiënter te werken.

Daarnaast spelen ook tijdelijke oorzaken mee bij de dalende productiviteit. Zoals het stoppen met de gaswinning, dat was een hele productieve activiteit. „Omdat we ermee gestopt zijn, drukt dat de productiviteitscijfers”, zegt Van Mulligen. „Er is ook wel sprake geweest van een verplaatsing van werk van hele hoge naar wat minder hoge productiviteitssectoren. Maar ook dat lijkt nu voorbij, dus het is niet gezegd dat we verder zullen zakken op het lijstje.”

Vergrijzing

Leontine Treur is senior econoom bij de Rabobank. Zij legt uit dat het belangrijk is dat de arbeidsproductiviteit stijgt. „Als je de economie wil laten groeien, is er een simpele rekensom: of je zorgt dat meer mensen meer gaan werken, of je zorgt dat het werk dat die mensen doen effectiever is.”

Ze vervolgt: „We zijn natuurlijk met steeds meer mensen in Nederland, van wie ook een steeds groter aandeel al met pensioen is. Als je de AOW-kosten en zorgkosten wil kunnen blijven betalen, moet je met een kleiner deel van de bevolking meer geld verdienen.”

Meer uren werken

Oftewel: sommige Nederlanders moeten meer werken. De politiek probeert dat te stimuleren. Er liggen namelijk plannen om mensen aan te moedigen om meer uren te werken. Zo is er bijvoorbeeld een plan om werkgevers die iemand met een beperking in dienst hebben een permanent belastingvoordeel te geven in plaats van het tijdelijke voordeel.

‘Studenten armer door regeerakkoord’, zoveel gaan ze er per maand op achteruit

Zoveel gedetineerden zaten al eerder in de gevangenis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties