Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Geld & Carrière 8 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders zijn minder productief, zo komt dat

Na decennia van groei kreeg de arbeidsproductiviteit in Nederland de afgelopen tien jaar nog nauwelijks een boost. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het kader van het 125-jarig jubileum. Hoe komt het dat ‘we’ minder productief zijn? 

De arbeidsproductiviteit is de gemiddelde productie van een werknemer in een bepaalde periode. De groei van die productiviteit is zo belangrijk omdat het de welvaart van een land en de winsten van bedrijven vergroot. Eerder zette Metro een aantal methodes op een rij om productiever te worden.

Nederland bleef achter bij gemiddelde EU

In de afgelopen vijftig jaar is de arbeidsproductiviteit wel meer dan verdubbeld, maar die groei werd vooral behaald tussen 1974 en 2013. In de afgelopen tien jaar nam de arbeidsproductiviteit veel minder sterk toe en bleef Nederland achter bij het gemiddelde van de Europese Unie. 

In de periode tussen 1974 en 2013 nam de productiviteit jaarlijks met gemiddeld 1,5 procent toe. In de afgelopen tien jaar bedroeg de groei nog slechts gemiddeld 0,4 procent per jaar. 

Hierdoor zijn Nederlanders minder productief

Maar hoe komt dat dan? Dat zit zo: de arbeidsproductiviteit kan verhoogd worden door meer of beter gebruik te maken van machines, inzet van beter opgeleid of meer ervaren personeel of door innovatie. 

„Een groot deel daarvan zit in het feit dat heel veel innovaties die nodig zijn voor die hogere productiviteit al zijn gedaan“, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS tegen de NOS. „Dus het is steeds moeilijker om nog efficiënter te werken.”

Bovendien: binnen de dienstverlening is meestal sprake van een lagere productiviteitsgroei. Het is bij dit soort bedrijven immers lastiger om technologie en innovatie in te zetten. Juist het aandeel van dienstverlenende sectoren binnen de Nederlandse economie is de afgelopen vijftig jaar steeds groter geworden. 

De afnemende groei van de arbeidsproductiviteit vond dan ook plaats in bijna alle bedrijfstakken. In de delfstoffenwinning sloeg de groei zelfs om in een krimp, door het afbouwen van de gaswinning in Groningen. Ook in de landbouw, de financiële dienstverlening en de industrie was sprake van een afnemende groei van de productiviteit. In de bouwnijverheid, zakelijke dienstverlening en culturele en recreatieve diensten was de groei vanaf 2014 juist hoger dan in de decennia daarvoor. 

Toch economische groei

Hoe kan het dat Nederland dan toch een economische groei kende, de afgelopen tien jaar? Dat komt volgens het CBS dan met name door een toename van het aantal gewerkte uren in plaats van een hogere productiviteit per gewerkt uur. In de tien jaar voor 2014 groeide het aantal gewerkte uren nog veel minder sterk door de financiële crisis, waardoor de werkloosheid opliep. Vanaf 2014 neemt de groei van het aantal gewerkte uren weer toe en overstijgt deze de groei van de periode tussen 1984 en 2004.

Wat is er aan de hand rond concerten van Taylor Swift? ‘Plan voor aanslag in Wenen’

Sporten of snacken? Zo beslist je brein wat het gaat worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties