Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Geld & Carrière 23 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

‘Nat voorjaar leidt tot lagere voedselproductie’, voor deze dingen moeten we meer betalen

De voedselproductie in ons land is gedaald, net als dat vorig jaar het geval was. Dat komt door het „extreem natte voorjaar” en vooral aardappel- en groenteboeren hebben daar last van. Door die verminderde voedselproductie worden een aantal producten in de supermarkt flink duurder, en dat houdt niet op bij aardappelen en groenten.

ING meldt de afgenomen voedselproductie in een naar beneden bijgestelde verwachting voor 2024. Een pluspunt is wel dat Nederland meer cacao verwerkt, ondanks dat er sprake is van een grote wereldwijde schaarste. Chocolade is dan ook één van de producten waarvoor we meer geld zullen moeten neerleggen in de supermarkt.

In juli lagen de consumentenprijzen voor voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken sowieso 1 procent hoger dan dezelfde tijd vorig jaar. Groenten, chocolade en snoep stegen het meest in prijs, en dat zal nog wel even zo blijven. ‘Wen er maar aan’, klonk het advies van Sebastiaan Schreijen, foodanalist bij de Rabobank onlangs nog.

Lagere voedselproductie leidt tot duurdere boodschappen

Het is niets nieuws onder de zon dat de Nederlandse voedselproductie afneemt, dat was in 2023 en 2022 ook zo. Pas afgelopen juni kwam er een einde aan de aanhoudende periode van krimp, die veertien maanden duurde. Dat is volgens ING ongebruikelijk lang.

„In de eerste helft van 2024 hinderde de druk op het aanbod van grondstoffen een aantal subsectoren. Zo werden er 5 procent minder aardappels verwerkt en hebben conservenfabrikanten moeite om aan voldoende kwalitatief goede groenten te komen door het extreem natte voorjaar. Verder lag de melkaanvoer in de zuivelindustrie ruim 1,5 procent lager dan een jaar eerder”, duidt ING in het nieuwe rapport.

In de rest van dit jaar treedt herstel op, geholpen doordat huishoudens meer te besteden krijgen. Maar met name de problemen bij aardappel- en suikerbietboeren zitten de industrie nog dwars. Daarom rekent ING nu op een verwachte krimp van 1 procent dit jaar. Vorig jaar was die min nog 1,8 procent.

Snel eten bespaart tijd, maar is slecht voor je gezondheid

Zoveel mensen schamen zich voor hun beach body

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties