Huizenprijs stijgt voorlopig nog even, dit is de verwachting en starters terug bij af?
Huizenkopers hoeven de komende jaren nog niet te rekenen op prijsverlagingen, na het bereiken van een nieuw recordniveau in april. In een nieuwe raming gaat De Nederlandsche Bank uit van stijgingen van de huizenprijs van jaarlijks minstens 4 procent tot en met 2026.
Dat is meer dan het dubbele van waar de toezichthouder een half jaar geleden vanuit ging. Metro schreef de vorige maand ook over de gemiddelde huizenprijs, die toen gold.
De bijstelling, naar 6 procent in dit jaar en zo’n 4 procent in de komende twee jaar, zijn volgens DNB het gevolg van de nog altijd teruglopende investeringen in de woningbouw. Ook is de hypotheekrente gedaald en zijn de inkomens juist gestegen, waardoor huizenkopers meer geld hebben om uit te geven aan een nieuwe woning. Op de krappe markt drijft dat de prijzen op.
Huizenprijs: starters terug bij af
Het betekent volgens Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken bij DNB, dat met name starters weer „terug zijn waar ze waren”. De afgelopen tijd hadden zij door de dalende prijzen juist weer wat vaker de kans om een woning te kopen. Volgens de toezichthouder heeft maar een kleine 40 procent van de huishoudens dit jaar voldoende inkomen om een woning van een gemiddelde prijs (452.000 euro) te financieren.
„Het is een enorme open deur om in te trappen om te zeggen dat de huizenmarkt nog steeds erg krap is. Er is hier maar één oplossing voor en dat is bouwen. Zowel koophuizen als huurhuizen”, zegt Sleijpen.
Huizenprijs ook schot in het duister
De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) wil niet speculeren over de toekomstige huizenprijzen. Daar spelen zoveel factoren in mee dat een woordvoerder van de makelaarsclub het een „schot in het duister” noemt. De NVM reageert daarmee op De Nederlandsche Bank (DNB) die in een nieuwe raming uitgaat van een jaarlijkse stijging van de woningprijzen van minstens 4 procent tot 2027.
De huizenprijs hangt voor een belangrijk deel af van het aanbod en dan met name van de bouw van nieuwe woningen, aldus de NVM. In de nieuwbouw is te weinig vastigheid om conclusies te trekken over hoe dat zich de komende jaren gaat ontwikkelen. „Dat we krapte hebben weten we”, stelt de woordvoerder. „Laat de markt rustig zijn werk doen.”
Hoe werkt je loonheffingskorting en hoeveel geld levert het op?
ANP