Julia Osendarp
Julia Osendarp Geld & Carrière 17 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Carrière-expert deelt ‘slimme zet’ die je aan het eind van een sollicitatiegesprek zou moeten doen

Solliciteren kun je leren. Tenminste, dat is wat carrière-expert Andrew McCaskill stelt. Door soms wat eenvoudige tactieken toe te passen, vergroot je jouw kans op een baan. En McCaskill noemt één slimme zet die je volgens hem aan het einde van een sollicitatiegesprek zou moeten doen.

Soms is het tijd voor een nieuwe baan. Wist je trouwens dat dit de nummer één reden voor veel werknemers is om ontslag te nemen?

Oefenen met solliciteren

En een nieuwe baan betekent solliciteren. LinkedIn-carrière deskundige Andrew McCaskill vertelt aan CNBC dat de manier van communiceren effect heeft op een sollicitatiegesprek. Hij benadrukt dat als je een succesvolle sollicitant wilt worden, je nu eenmaal moet oefenen. Oefen met een vriend, collega of familielid, oppert hij. „Zodat je daardoor zelfverzekerd en op je gemak over jezelf kunt praten.”

En hoewel iedere baan natuurlijk andere vaardigheden en talenten vraagt, zijn er een aantal tactieken die het bij ieder sollicitatiegesprek goed doen.

Slimme zet tijdens sollicitatiegesprek

Volgens McCaskill is er een slimme afsluiter om te gebruiken aan het eind van een sollicitatiegesprek. Wat dat is? Hij noemt het op: „Ik wil nogmaals benadrukken hoe graag ik deze baan wil. Ik denk dat mijn vaardigheden en ervaringen er namelijk perfect voor zijn, en dat ik een sterke, positieve impact op het team zou kunnen hebben. Dit is waarom…”

Volgens McCaskill sluiten de bovengenoemde woorden aan bij twee eigenschappen die veel werkgevers zoeken. Namelijk:

  • Enthousiasme: kom je tijdens een sollicitatie neutraal of apathisch over? Dan is de kans groot dat je geen blijvende indruk achterlaat. Daarom is het belangrijk om te laten zien dat je enthousiast bent over deze kans.
  • Zelfvertrouwen: ook het benadrukken van jouw sterke punten en waarden voor een bedrijf is belangrijk. McCaskill adviseert om je uitleg kort te houden je te concentreren op twee of drie vaardigheden die bijvoorbeeld in de functieomschrijving staan en jij ook bezit. Vaardigheden die iets bijdragen aan de organisatie of het team kunnen ondersteunen.

Kortom: voordat je het gesprek verlaat, som je nog even duidelijk, kort en bondig op waarom ze jou zouden moeten kiezen. „Beschouw het als je slotpraatje”, zegt McCaskill.

Desinformatie, wantrouwen, AI: hoe zit het met de toekomst van journalistiek? Mediakenners delen hun visie

Online gokken neemt toe: zoveel jongeren zetten geld in op sportwedstrijden deze zomer  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties