Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 3 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De huurverhoging in 2024 per type huurwoning en inkomen

Met ingang van 2024 verandert er veel op financieel vlak. Dat geldt niet alleen voor bijvoorbeeld de huurtoeslag, ook de prijs van je huurwoning zal dit jaar wellicht veranderen. Dit is de maximale prijsstijging voor je huurwoning.

Over vrijstaande koopwoningen voor een bedrag van maximaal 150.000 euro (Funda) schreven we al. Maar aan het begin van het nieuw jaar gaat het over huurhuizen.

Voor zowel vrije sector huurwoningen als sociale huurwoningen zijn er nieuwe afspraken gemaakt voor de huurverhoging in 2024. In dit artikel zetten we voor je op een rij wat je kunt verwachten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als de huurbaas op de stoep staat.

Prijsstijging vrije sector huurwoning

De maximale jaarlijkse huurverhoging voor vrije sector huurwoning is per 1 januari van dit jaar 5,5 procent. Dat percentage is opgebouwd uit 4,5 procent inflatie en 1 procentpunt. Deze afspraak geldt tot 1 mei 2024. Is er in jouw huurcontract een afspraak gemaakt over een huurverhoging die lager is dan de genoemde 5,5 procent? Dan is die verhoging leidend.

Sociale huurwoningen

De kale huur voor sociale huurwoning die je in 2024 betrekt mag maximaal 879,66 euro zijn, meldt de Woonbond. Huur je al langer een sociale huurwoning? Dan kan het zijn dat je huur al hoger is dan het genoemde bedrag vanwege eerdere huurstijgingen.

Om toegang te krijgen tot een sociale huurwoning mag je als eenpersoonshuishouden een maximum bruto jaarinkomen hebben van 47.699 euro in 2024. Voor meerpersoonshuishoudens geldt er een gezamenlijke bruto jaarinkomensgrens van 52.671 euro.

Huurstijging sociale huur

Voor de meeste sociale huurders (huurders zonder hoog inkomen en geen extra lage huur) geldt een huurverhoging van 5,8 procent in 2024. Voor de rest – sociale huurders met een relatief hoog inkomen of een extra lage huur – gelden andere voorwaarden.

Lage huur

Voor huurders met een maandhuur van maximaal 300 euro geldt het percentage van 5,8 procent niet. Voor hen stijgt de huur met maximaal 25 euro. Heb je een huur tot 300 euro maar ben je intussen meer gaan verdienen en behoor je tot de ‘hoge inkomens’? Dan kun je ook extra huurverhoging krijgen.

Hoog inkomen

Als je eenmaal in de sociale huurwoning woont, kan het zijn dat je aanzienlijk meer verdient dan voorheen. Om die reden wordt er binnen de sociale huurwoningsector een inkomensafhankelijke huurverhoging gehanteerd voor huurders met een hoog inkomen.

Meer weten over de details omtrent de regels van de gereguleerde huurprijzen in Nederland? De achtergrondinformatie vind je in dit overzicht van Rijksoverheid.

Semira (25) is Chief gezondere snacks, terwijl iemand eerder zei ‘dat ze gewoon dom was’

Het goedkoopste huurhuis op Funda en wat je ervoor krijgt

Boodschappenkar weer prijziger, deze producten worden duurder (maar er zijn ook meevallers)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties