De Spaarrekening van Fenna: ‘We hebben 118.600 euro gespaard’
Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: Fenna (44), die zelf persoonlijk adviseur is bij de bank.
Beroep: persoonlijk adviseur bij een bank
Netto inkomen: 2150 euro (gezamenlijk inkomen +/- 4350 euro)
Woonsituatie: koopwoning met man en kind
De Spaarrekening van Fenna
Hoeveel geld staat er op je spaarrekening?
„118.600 euro.”
Wat vind je van dat bedrag?
„Daar zijn we heel erg trots op. Mijn man en ik kennen elkaar 20 jaar en we komen allebei niet uit een gezin waar we het breed hadden. We hebben allebei van jongs af aan geleerd dat je moet werken voor je geld. En dat je moet sparen om dingen te kunnen realiseren. Dat hebben we gedaan.
We hebben ook bewust gewacht met kinderen krijgen, waardoor we ruim tien jaar bijna één fulltime salaris per maand konden sparen.”
Naast de 118.000 euro hebben jullie een koophuis. Hoe is dat gelukt?
„We hadden allebei al een huis. Op een gegeven moment hebben we allebei ons huis verkocht en hebben we samen een huis gekocht. Drie jaar geleden hebben we dat weer verkocht, met een overwaarde van 140.000 euro.”
„Daar is onze huidige woning voor teruggekomen. En doordat de rente een stuk lager is, betalen we nu 400 euro minder voor onze woning dan toen.”
Is de verkoop een financiële afweging geweest?
„We wilden sowieso graag naar een buurt waar het fijner is voor ons kind. En de hoge maandlasten speelden ook mee. Nu zitten we in een veel mooiere ruimte voor minder geld. Dankzij mijn werk had ik wat handige connecties. Met dit huis hebben we enorm veel geluk gehad.
Dankzij de lagere lasten zijn we allebei ook vier dagen gaan werken. Daardoor hebben we wat meer tijd voor elkaar en met ons gezin. Dat is ook heel veel waard.”
Hoe hebben jullie de spaarpot verdeeld?
„We hebben vier spaarrekeningen, waarvan één depositorekening. Dan hebben we een aparte spaarrekening voor onze zoon waar we iedere maand 50 euro op storten. Dat is een gesloten rekening via Zilvervloot, waar hij een mooie bonus van 10 procent bonus over krijgt zodra hij 18 jaar wordt. Die bonus staat vast, zolang we 600 euro per jaar op die rekening sparen.
Dat geld kan hij later gebruiken om bijvoorbeeld te studeren en om de dingen te doen die wij gemist hebben.”
Hoe merkte jij als kind dat jullie het thuis niet breed hadden?
„Eerlijk gezegd heb ik daar als kind weinig van gemerkt. Onze ouders hebben heel erg hun best gedaan om ons alles te geven wat we nodig hadden. En we hielpen veel thuis.
Klasgenoten gingen dan bijvoorbeeld op verre vakanties en wij gingen een weekendje weg in de buurt. Op die manier merkte ik verschil. Tegelijkertijd maakt liefde ook heel veel goed. En het heeft ervoor gezorgd dat ik van jongs af aan gestimuleerd ben om te sparen en geld te verdienen.”
Hanteren jullie een spaarstrategie om de spaarrekening te vullen?
„Nee, eigenlijk niet. We praten wel over geld en we letten op de boodschappen. Dat is eigenlijk het belangrijkste. En we smijten geen geld over de balk, maar zorgen er wel voor dat we samen leuke dingen blijven doen en er lekker op uitgaan.
En we proberen jaarlijks altijd twee keer op vakantie te gaan. Een wat langere vakantie en een keer een weekje.”
Hoeveel geld sparen jullie per maand?
„Meestal zo’n 800 euro. Samen komt er ruim 4000 euro per maand binnen, dan komt daar nog kinderopvangtoeslag bovenop en wat kindgebonden budget. Per maand besteden we zo’n 3000 à 3500 euro.”
Wat zijn de grootste kostenposten voor jullie?
„De hypotheek, boodschappen en de BSO. Waar we dus wel ook weer een deel van terugkrijgen. En verzekeringen.
Wat betreft de boodschappen: we hebben vier supermarkten in de buurt. Daar zoek ik altijd de aanbiedingen uit. Als iets bij supermarkt A in de aanbieding is, dan ga ik het niet bij supermarkt B kopen voor meer geld. Op die manier kun je besparen op de boodschappen. En we hebben twee jaar geleden zonnepanelen laten plaatsen, dat scheelt ook aanzienlijk op de energierekening.”
Je bent persoonlijk adviseur bij een bank. In hoeverre neem je je eigen advies mee naar huis?
„Het belangrijkste advies wat mij betreft is dat je niet meer moet uitgeven dan je hebt. Maak geen schulden voor iets dat je zelf niet kunt betalen, behalve natuurlijk als het gaat om een hypotheek voor je woning.
Ik zie in mijn werk dagelijks mensen die auto’s en telefoons op afbetaling kopen, op bestellingen plaatsen of dat soort dingen. Als je dan een keer niet betaalt, kan het snel gruwelijk misgaan.
Het wordt ook steeds makkelijker om zo’n schuld aan te gaan, dat zie ik dagelijks. Zo’n lening aangaan zou ik zelf absoluut nooit doen.”
Wat is je beste financiële tip aan anderen?
„Ik zou in ieder geval vertellen dat geld lenen, geld kost. In de toekomst kan dat een hoop problemen opleveren. Juist in de praktijk merk ik dat ook bij mensen die een hypotheek willen afsluiten, terwijl er nog andere leningen openstaan. Dat zijn dingen waar de bank echt op let en waar wij ook op letten.”
De Spaarrekening van Mike (23): ‘Ik heb 83.000 euro aan spaargeld’