Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Geld & Carrière 4 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Producentenprijzen daalden, maar wij betaalden meer – wat gebeurt er met de prijs van boodschappen?

Het leven in Nederland is de afgelopen tijd voor veel mensen niet bepaald goedkoop geweest. Naast bijvoorbeeld energie en benzine waren ook boodschappen in veel gevallen erg duur. Nu blijkt dat de producentenprijzen juist daalden in de eerste helft van 2023. Wat gaat er gebeuren met de prijs van boodschappen?

In dit afgelopen halfjaar moesten producenten dus minder betalen om voedingsmiddelen te maken, maar betaalden wij er meer voor. Dat klinkt nogal krom, zou je zeggen. Zeker als je alle gevallen van krimpflatie in je achterhoofd houdt.

Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) meldt de gedaalde producentenprijzen. De prijzen van voedselproducenten waren in juli 4,2 procent lager dan in januari, maar consumentenprijzen stegen met 3,7 procent. Slechts 15 procent van de producenten denkt dat de prijzen de komende maanden stijgen, terwijl dat begin dit jaar nog meer dan de helft van de voedingsmiddelenproducenten was.

Wat gebeurt er met de prijs van boodschappen?

En dan dus die boodschappen. Gaan wij iets merken van de gedaalde prijzen voor producenten? Veel voedingsmiddelenproducenten verwachten niet dat de prijzen de komende maanden zullen stijgen. Dat is dus al een goed teken. De producenten- en consumentenprijzen en dus de prijs van boodschappen staan met elkaar in verband. Als de producentenprijzen dalen, gaan de consumentenprijzen mee. Dat gebeurt echter wel met de nodige vertraging. De reden daarvoor: langlopende contracten tussen supermarkten en fabrikanten.

Dat zou dus moeten betekenen dat de prijs van boodschappen en andere producten die je in de winkel koopt, over een aantal maanden omlaag zou moeten gaan. Volgens econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS is het de grote vraag of dat gaat gebeuren. „Het is goed mogelijk dat stagnatie of daling van de consumentenprijzen gaat plaatsvinden, maar er is geen garantie dat dat over een paar maanden gebeurt.”

Prijsstijging zette lang door

In verhouding bleven de supermarktprijzen lang op hetzelfde niveau. Pas eind 2021 werden de prijzen hoger en die stijging zet dus nog steeds door. Voor producenten zette de prijsstijging, die samenhangt met de prijzen van voedsel op de wereldmarkt, al in oktober 2021 in. Sinds dit jaar dalen die weer. Van Mulligen geeft aan dat dat komt doordat producentenprijzen sterker fluctueren dan consumentenprijzen.

De producentenprijzen van zuivelproducten daalden het afgelopen jaar bijvoorbeeld sterk. Dat is nog niet te zien in een daling van de supermarktprijzen. Wel is de consumentenprijs van producten als yoghurt, kaas en melkdranken sinds februari gestabiliseerd.

Wakker worden! 6 tips om voorgoed te stoppen met snoozen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties