‘s Nachts de ventilator of airco aan laten staan? Zoveel kost je dat
Met de tropische temperaturen buiten hoop je natuurlijk op een beetje verkoeling binnen. Vooral ‘s nachts willen de meeste mensen een beetje koelte in huis, voor een goede nachtrust. Nu zijn er allerlei tips en trucs om je klamme kamer koeler te krijgen, maar een ventilator of mobiele airco komt natuurlijk ook erg goed van pas. Maar hoe duur is het eigenlijk als je die apparaten de hele nacht laat loeien?
Voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal rekende uit hoeveel stroom de verkoelingsapparaten gemiddeld verbruiken, schrijft vergelijkingssite Gaslicht.com. En met een beetje handig rekenwerk kun je dat omzetten naar een bedrag dat het verbruik ervan je tijdens een klamme nacht kost.
Airco is véél duurder dan een ventilator
Het zal niemand verbazen dat een mobiele airco veel meer energie gebruikt dan een ventilator, wel twintig tot vijftig keer zoveel. Zo verbruikt een gemiddelde ventilator zo’n 0.05 kWh (kilowattuur) per uur en een mobiele airco tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt per uur, berekende MilieuCentraal. Toch kunnen sommige mensen niet zonder een airconditioningapparaat tijdens de warmste dagen van het jaar.
De gemiddelde stroomprijs was afgelopen maand 0,53 cent per kWh. Wie zweert bij een airco, is per uur dus tussen de 0,53 en 1,33 euro kwijt. Voor één hele nacht, laten we er even vanuit gaan dat die 8 uur duurt, ben je dus tot wel 10 euro kwijt. Een aardig duur grapje.
Dit kost het ‘s nachts aan laten van de ventilator
Toch maar liever de ventilator dan? In plaats van de temperatuur van de lucht verlagen, blaast het apparaat lucht in het rond. Die lucht stroomt langs je lichaam en dat zorgt voor verkoeling, zegt MilieuCentraal.
Dat niet alleen: het apparaat is bovendien een stuk goedkoper dan een airco, omdat het veel minder stroom verbruikt. Wie een ventilator gebruikt, is omgerekend per uur zo’n 2 tot 3 eurocent kwijt. Op een hele nacht (van 8 uur) loopt dat maar weinig op in de kosten: rond de 20 eurocent ben je per nacht kwijt voor het verbruik van één ventilator.
Maar verkoelingsapparaat laten draaien heeft ook keerzijde
Voor het geld hoef je de ventilator dus ‘s nachts niet uit te laten. Maar alhoewel de ventilator aan laten voor een minder klamme nacht kan zorgen, kan het gebruik ervan ook negatieve uitwerkingen hebben op je gezondheid.
Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit niet goed voor je. Verder zorgt de constante beweging van de lucht voor uitdroging.
Warme nachten? 9 manieren om beter te slapen tijdens een hittegolf