Seksverzorgende Tara (36): ‘Voor mijn cliënten is seks schaars’
De arbeidsmarkt is verhit, werkgevers vechten om werknemers en de ene na de andere arbeidsmarkttrend duikt op. In Metro’s podcast De Werkvloer bestoken we iedere aflevering een andere beroepsexpert met vragen én schijnt onderzoeker Rutger van den Berg zijn licht op een nieuwe arbeidsmarkttrend. Deze week spreken we seksverzorgende Tara: „Op een bepaald moment is de tijd van thee en een gesprek voorbij.”
Aan vacatures geen gebrek. Maar hoe weet je of een vak echt bij je past? Hoe zien de werkdagen van een verloskundige of seksverzorgende er daadwerkelijk uit? En hoe kom je in een bepaald vakgebied terecht? Die vragen beantwoorden we samen met een gast in Metro’s podcast De Werkvloer.
Van persoonlijke zoektocht tot seksverzorgende
Tara (haar artiestennaam, omwille van haar privacy weten cliënten nooit haar echte naam en gebruiken wij die ook niet) groeide op een christelijke omgeving, studeerde aan vier universiteiten en werkt nu als seksverzorgende. Ze is aangesloten bij Flekszorg, een organisatie die sinds 2005 bemiddelt in sekszorg voor mensen met een beperking. Het credo van de organisatie: ‘Wanneer seks zorg is’. „Ik heb drie soorten cliënten. Mensen met een fysieke beperking. (…) Of personen met emotioneel-sociale beperkinging, bijvoorbeeld mensen met autisme, of PDD-NOS. Of senioren.”
Sinds vorig jaar zomer is Tara werkzaam bij Flekszorg. Op persoonlijk vlak heeft zij zichzelf in die periode gevrijwaard van allerlei seksuele belemmeringen. Dat maakt het voor haar mogelijk om dit werk te kunnen doen. „Seksualiteit is een vrij stuk in mij. Daar zitten geen beperkingen op dat bepaalde dingen niet mogen of kunnen. Je mag maar met een bepaald aantal mannen per week; die regels bestaan niet meer in mij. Seksualiteit is een natuurlijk iets in mij. In tegenstelling tot een beleid schrijven, hoef ik daar niets voor aan te zetten, of me heel erg te concentreren.”
Tijdens haar persoonlijke zoektocht kreeg ze een flyer van een vriendin over sekszorg. „Tot de eerste afspraak wist ik natuurlijk niet hoe het zou zijn. Kan ik dit wel en hoe vind ik het om dit werk te doen?” Nu weet ze zeker dat dit nu het juiste is om te doen. „Bijna altijd als ik de deur uitga, denk ik: hè, heb ik nou serieus gewerkt? Is het mijn werk om gewoon bij iemand thuis te zijn, te praten en intimiteit te delen? Ik ben daar altijd heel blij mee.”
(G)een doorsnee loopbaan
Toch was het niet vanzelfsprekend dat Tara dit werk zou gaan doen. Vroeger droomde ze ervan om musicus te worden, of schrijver. Ze groeide op in een christelijk dorp in Drenthe en ging filosofie studeren, in de hoop een waarheid te vinden. „Maar het leverde me vooral een identiteitscrisis op.” Ze besluit het over een andere boeg te gooien en begon met communicatiewetenschappen in Groningen. Daarna volgt ze een master en gaat ze aan het werk. Ze probeert van alles, maar haar zoektocht houdt aan. Tot nu. Ze combineert haar werk als seksverzorgende met kunst. De ochtenden zijn voor haar creatieve uitingen als kunstenaar, ‘s middags en ‘s avonds gaat ze op pad.
Benieuwd wat zij meemaakt tijdens die afspraken? Of meer weten over hoe Tara zich voorbereid op de ontmoetingen met cliënten? Luister dan naar aflevering 3 van De Werkvloer via Spotity of Apple Podcasts.
Vind jij dat wij een specifiek beroep absoluut niet mogen vergeten in De Werkvloer? Of heb je een tip, compliment of idee? Mail dan naar [email protected].
Nieuwe afleveringen van De Werkvloer zijn om de week op donderdagochtend te beluisteren via je favoriete podcast-app.