9-tot-5-mentaliteit weer de norm? ‘Verkleint de ruimte om te ontdekken wat je belangrijk vindt’
De arbeidsmarkt is verhit, werkgevers vechten om werknemers en de ene na de andere arbeidsmarkttrend duikt op. In Metro’s podcast De Werkvloer bestoken we iedere aflevering een beroepsexpert met vragen én buigt onderzoeker Rutger van den Berg zich over een nieuwe stelling over de arbeidsmarkt: ‘We moeten terug naar de tijd waarin de 9-tot-5-mentaliteit de norm is.’
Overuren draaien, soms in het weekend bijspringen en altijd maar flexibel zijn, dat lijkt tegenwoordig de norm. Maar zit er niet iets goeds in die 9-tot-5-mentaliteit? Volgens Van den Berg – die al 12 jaar als onderzoeker verbonden is aan YoungWorks – niet. „Ik kan me helemaal niet vinden in de stelling”, vertelt hij ons.
Terugkeer van de 9-tot-5-mentaliteit?
Jonge werknemers moeten soms, vinden sommige mensen, tegen zichzelf beschermd worden als het om werk gaat. Je een slag in de rondte werken met mogelijk een burn-out tot gevolg, dat is niet de bedoeling. Maar volgens Van den Berg is het ook niet goed om ‘minder waarde’ te geven aan het werk. „Daarbij ga je voorbij aan de verschillen tussen jongeren en welke plek zij zelf willen geven aan werk in hun leven.”
Ook is het een zoektocht, vooral voor jonge mensen die net beginnen met werken, om het werk een plek te geven in hun leven. Welke positie neemt hun baan in, hoe belangrijk vinden ze die? Dat verschilt van persoon tot persoon en daarvoor is niet één lijn te trekken, vindt Van den Berg. „Met zo’n 9-tot-5-mentaliteit leg je jongeren eigenlijk een norm op waarmee de ruimte om het zelf te ontdekken, kleiner wordt. Ik denk dat dat juist niet goed is.”
‘Wat je doet, is wie je bent’
In Nederland geldt over het algemeen ‘wat je doet, is wie je bent’. Een baan is voor veel mensen enorm belangrijk voor hun identiteit, vertelt Van den Berg ons. „Wat je doet, daar wil je trots op zijn. Onderzoek van een Utrechtse hoogleraar laat ook zien dat we in Nederland ons zelfbeeld heel sterk ontlenen aan wat we doen qua werk. Ook interessant is dat je in onderzoeken ziet dat jongeren dat ook hebben.”
Die 9-tot-5-mentaliteit terug laten keren is dus niet voor iedereen een goed idee. Maar wat is dan wel de juiste aanpak? Rutger van den Berg vertelt ons meer over dit fenomeen in de nieuwste aflevering van De Werkvloer.
Vind jij dat wij een specifiek beroep absoluut niet mogen vergeten in De Werkvloer? Of heb je een tip, compliment of idee? Mail dan naar [email protected].
De Werkvloer is vanaf nu om de week op donderdagochtend te beluisteren via je favoriete podcast-app.
Verloskundige Marlies Koers (31): ‘Die oerkracht aanschouwen, dat is fantastisch’