Verloskundige Marlies Koers (31): ‘Die oerkracht aanschouwen, dat is fantastisch’
De arbeidsmarkt is verhit, werkgevers vechten om werknemers en de ene na de andere arbeidsmarkttrend duikt op. In Metro’s gloednieuwe podcast De Werkvloer bestoken we iedere aflevering een andere beroepsexpert met vragen én schijnt onderzoeker Rutger van den Berg zijn licht op een nieuwe arbeidsmarkttrend. Deze week spreken we verloskundige Marlies Koers: „Verloskunde is echt mijn passie.”
Aan vacatures geen tekort. Maar hoe weet je of een vak echt bij je past? Hoe zien de werkdagen van een strafrechtadvocaat of verloskundige er daadwerkelijk uit? En hoe word je eigenlijk reisjournalist of detective? Die vragen beantwoorden we samen met een gast Metro’s podcast De Werkvloer.
De weg naar verloskundige
„Je voelt de zindering. Wat gaat mijn eerste bevalling zijn?” Dat schiet er door Koers heen vlak voordat zij haar eerste bevalling zelfstandig zal begeleiden. „Ik kwam binnen en toen zag ik al haren van de baby. Het ging zo ontzettend snel. Ik hoefde alleen mijn handschoenen aan te doen en het kindje op te vangen. Dat was eigenlijk best makkelijk voor een eerste bevalling zonder supervisor.”
„Al in groep vijf wist ik dat ik verloskundige wilde worden”, vertelt Koers. Spreekbeurten over baby’s, plakboeken over het vak: van jongs af aan is ze al gefascineerd door geboorte. Haar moeder was kraamverzorgende en de verhalen aan de keukentafel hebben haar gegrepen. Inmiddels is het voor Koers niet alleen haar werk, maar ze ziet het vak verloskunde als haar passie en als een soort levensmissie. „De momenten die je mee mag maken zijn zo intiem. Steeds opnieuw kun je die oerkracht van vrouwen aanschouwen, dat vind ik echt fantastisch.”
Toch is het niet alleen maar fantastisch. Er heersen zorgen binnen het vakgebied. Zo’n 16 procent van de startende verloskundigen in Nederland heeft last van emotionele uitputting en bij ervaren verloskundigen is dat zelfs 20 procent. Ook qua uitstroom is de toekomst niet rooskleurig. Volgens onderzoek uit 2022 is de verwachting dat 54 procent van de verloskundigen na 15 jaar stopt met het vak. Naar verwachting stopt bijna een derde al na 10 jaar. „Er is een nijpend tekort in iedere regio van Nederland. Dat baart me echt zorgen.” Waar is de balans tussen goede zorg leveren en zelf blijven staan?, vraagt ze zich af.
Van groot geluk tot intens verdriet
Als verloskundige is Koers bij de meest euforische, maar ook bij de meest verdrietige momenten aanwezig. Hoe ga je als verloskundige om met een stilgeboorte? „Je hebt een stel dan negen maanden begeleid. Zo’n stilgeboorte is mega verdrietig en intens. Dat is heel heftig. (…) Voor de moeder was dat heel traumatisch. Daar heeft zij veel therapie voor nodig gehad. Je kind verliezen is groots.” Maar hoe ga je als verloskundige met zo’n ervaring om? In De Werkvloer hoor je hoe Koers op deze situatie terugkijkt.
Benieuwd naar een volledige dienst van Marlies Koers en horen wat de belangrijkste les is die zij heeft geleerd in haar rol als verloskundige? Luister dan naar aflevering 2 van De Werkvloer.
Vind jij dat wij een specifiek beroep absoluut niet mogen vergeten in De Werkvloer? Of heb je een tip, compliment of idee? Mail dan naar [email protected].
Nieuwe afleveringen van De Werkvloer zijn om de week op donderdagochtend te beluisteren via je favoriete podcast-app.
‘Gen Z is lui, boomers zijn stug’ – is de generatiekloof tussen collega’s te overbruggen?